Close

Medián: ismét kétharmadot szerez a Fidesz?

Az április 6-i szavazás tétje, hogy ismét kétharmadot kap-e a Fidesz, vagy csak simán megnyeri a választást, derült ki a Medián március 21. és 25. között végzett felméréséből. A Nézőpont Intézet legfrissebb, választás előtti utolsó közvélemény-kutatása szerint a Fidesz-KDNP listája 47, a baloldali közös lista pedig 28 százalékos eredményre számíthat.

A Nézőpont Intézet csütörtökön az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a potenciális támogatottsági adatok alapján a Jobbik 19, az LMP pedig 5 százalékos listás eredményre számíthat, utóbbi ezzel elérheti a parlamenti bekerülési küszöböt. Megállapították: a szavazáson az összes megkérdezett 62 százaléka venne részt.

A március 31. és április 2. között, 1500 ember telefonos megkérdezésével, nemre és korra régiónként, településtípusra és iskolai végzettségre országosan reprezentatív mintán készült közvélemény-kutatásban az összes megkérdezett 37 százaléka támogatta a Fidesz-KDNP-t, 19 százaléka a baloldali pártokat, 15 százaléka a Jobbikot, 2 százaléka pedig az LMP-t.

***

Medián: ismét kétharmadot szerez a Fidesz?

Az április 6-i szavazás tétje, hogy ismét kétharmadot kap-e a Fidesz, vagy csak megnyeri a választást –  derült ki a Medián március 21. és 25. között végzett felméréséből.

Ezek szerint a kormánypártra a teljes népesség 36 százaléka, ezen belül a választani tudó biztos szavazók 47 százaléka szavaz majd- idézi a HVG-ben megjelent kutatást az Index.

A választások közeledtével a szavazói aktivitás erősödött: nagyjából két héttel a válaszadók 62 százaléka biztosnak gondolta, hogy elmegy szavazni, vagyis többen, mint akár a 2010-es, akár a 2006-os választásokat megelőzően.

A Medián felmérése során ezúttal a megkérdezettek valóságos (18 pártot felsoroló) szavazólapon ikszeltek, és az összes válaszadó 5 százaléka, ezen belül a választani tudók 7 százaléka jelölte be ezeket a nemrégiben megjelent pártokat. Igaznak tűnik tehát a feltételezés, hogy az új választási törvénnyel beszabaduló kispártok megosztják az ellenzéki szavazatokat. A baloldali közös listát a népesség 18 százaléka (és a választani tudók 23 százaléka) támogatja.

Az LMP-t csak a választani tudók 3 százaléka támogatja, így bizonytalannak látszik, hogy bejut-e egyáltalán. A Jobbik viszont 21 százalékon áll a biztos szavazóknál. A bizonytalan szavazók száma még így is magas, 40 százalék körüli, akit viszont válaszadásra bírta a kérdezőbiztosok, azok a Fidesz támogatásáról beszéltek.

Forrás: MTI/atv.hu/index.hu, nezopontintezet.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top