Close

Tavaszi körkép a turizmusról

A turizmus a tavalyi rekordév adataihoz képest már idén januárban is nagyon markáns növekedést mutatott, hiszen a vendégek száma 15,7%-kal, míg a vendégéjszakák száma 13,5%-kal emelkedett a múlt év azonos időszakához képest. A belföldi vendégek száma 18,4 százalékkal, az általuk eltöltött vendégéjszakák száma pedig 16 százalékkal nőtt tavaly januárhoz képest. Az év első két hónapjában a tavalyinál 17%-kal több feltöltés érkezett a változatlanul népszerű Széchenyi Pihenőkártyára. A mostani gyönyörű idő ráirányítja a figyelmet a természetjárásra és falusi turizmusra, így érdemes ilyen úti célokat is választani – mondta dr. Horváth Viktória, a Nemzetgazdasági Minisztérium turizmusért felelős helyettes államtitkára a Budai Arborétum felső kertjében tartott sajtótájékoztatóján.

Az első hónap adatai azt mutatják, hogy a belföldi turizmus szállásdíj-bevételei nagyobb mértékben nőttek a SZÉP-kártya beváltás növekedésénél. Ez azt jelenti, hogy ezúttal nem csak a pihenőkártya húzta a belföldi turizmust, hanem a hazai vendégek többet szántak utazásra, mint tavaly, és más forrásokat is fordítottak pihenésre. Tovább növekedett a szektor versenyképessége is, és a várhatóan ugyanezt fogja tükrözni a február is.
A helyettes államtitkár felhívta a figyelmet, hogy a SZÉP-kártyákon május végéig még 3,6 milliárd forint elköltésre vár, ezért minden kártya tulajdonosnak érdemes ellenőrizni az egyenlegét. Az úti cél választásban alternatívaként említette a falusi turizmust és a természetjárást. Kiemelte a Bejárható Magyarország programot, amelynek célja, hogy otthon legyünk hazánk minden szegletében. Figyelemre méltónak nevezte a Természetjáró Szövetség munkáját is a fejlesztések terén, nagy eredmény, hogy hamarosan minden harmincadik kilométernél menedékház, vendégház várja a túrázókat. Külön említette a természetjárók kiemelkedő eseményét, az április 19-én Tatabányáról induló Gerecse 50 túrát. Ezt a túraprogramot 1982 óta rendezik meg hagyományosan minden évben.
A falusi turizmus népszerűségéről szólva elmondta, hogy egyre több a színvonalas szálláshely, amelyek kiválasztásában segít a nemzeti tanúsító védjegy rendszer. A Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége (FATOSZ) az elmúlt 3 évben kiemelt figyelmet fordított a nemzeti védjegy megismertetésére, népszerűsítésére, a napraforgós minősítő rendszer egyre ismertebb a tudatos turisták körében, és egyértelmű előnyökkel jár a szálláshelyek számára. Az NGM és a FATOSZ közös célja, hogy a napraforgó egyet jelentsen az ellenőrzött színvonalú, minőségi falusi turizmussal. Az 500. napraforgós nemzeti védjegy jogosultja a Faluszéli Tóthék Háza lett Szentkozmadombján, Göcsej szívében. A vendégház tulajdonosai Horváth Viktóriától és dr. Csizmadia Lászlótól, a FATOSZ elnökétől vették át az 500. védjegytáblát.

Bognár Mária 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top