Close

Sikeres volt a VII. Magyar Ízek Vására

Idén is kiemelt érdeklődés kísérte a Magyar Ízek Vásárát, amelyre 12 ezren látogattak ki. A sajtvásáron több száz féle sajtot és további több ezer terméket kóstolhattak meg az ínyencek. A vásárt dr. Kardeván Endre, az Élelmiszerlánc-felügyeletért és Agrárigazgatásért felelős államtitkár nyitotta meg, ezt követően bemutatták az ország legnagyobb sajtját.

A csaknem 300 kilogrammos rekordsajt, amely 150 tehén 2820 liter tejének felhasználásával készült, külön a vásárra, az utolsó morzsáig elfogyott. A kakukkfű-kamillia-gombás ízesítű sajtból nem csak azok kaptak, akik jegyet váltottak a sajtvásárra, hanem bárki, aki belépett a Millenáris előcsarnokába.
A Mircz Nárcisz sajtmester irányításával készült rekordsajtból az első 20 kilós szeletet a Százszorszép Óvoda gyermekei kapták meg. A szervezők ugyanis ezzel szerették volna felhívni a figyelmet arra, hogy a gyermekek tej- és tejtermék fogyasztása átlag alatti Magyarországon. De nem csak a gyermekek fogyasztása marad el az ajánlottól. Összességében egy átlag magyar ember csupán évi 152 liter tejet, vagy tejtermékek fogyaszt, amely jóval az európai átlag alatt van.
Kardeván Endre a hétvégi vásáron kiemelte: „Évente 13 milliárd forint különleges tejtámogatást nyújtunk a tejtermelőknek. Az elmúlt négy évben 10%-kal bővült a hazai tejtermelés, és a hazai tehénállomány, ennek köszönhetően tavaly országos rekordot döntött a tejtermelés. Tavaly Magyarország 43%-kal kevesebb tejet importált, így a külföldi termékek helyét a magyar áruk foglalták el.” Felhívta a figyelmet, hogy a Magyar Élelmiszerkönyv folyamatosan frissül és megújul, amely a sajtokra vonatkozóan is tartalmaz minőségi előírásokat. Mivel Magyarország sereghajtó a tej- és tejtermékfogyasztásban, a szervezők idén különösen fontosnak tartották hangsúlyozni, hogy a mennyiség mellett, a minőségre is ügyeljünk, amikor tejtermékeket vásárolunk.
A vásár éppen ezért idén is bővelkedett az ízletes és egészséges termékekben, valamint a színes programokban, amelyekkel a minőségi tejtermékfogyasztásra biztattak a szervezők. A látogatók megkóstolhatták az aludttejes kovászolt házi fehér kenyeret, a kapros zsendicét, az édesköménnyel fűszerezett erdeigyümölcsös camambert-, az édestej- és a meggyes csokoládés mascarpone fagylaltokat, amelyek mind-mind cukor hozzáadása nélkül készültek.
A színpadon bemutatták az igazi autentikus házi túrórudi készítésének fortélyait, betekintést nyújtottak a vajköpülés és a jó minőségű aludttej elkészítésének rejtélyeibe, valamint különféle konyhai praktikákkal és titkos recept ötlettel is szolgáltak, amelyek segíthetnek az egészséges minőségi sajtételek otthoni elkészítésében.
A hétvégi sajtvásáron a fergeteges hangulatról Vastag Csaba gondoskodott, emellett óriási sikere volt a Borjour Zenitnek is, amely első alkalommal mutatkozott be a Magyar Ízek Vásárán: 30 pincészet, 180-féle őshonos magyar borával.
A vásáron eddig több mint 200 kézműves gazda és kistermelő mutatkozott be, a rendezvényeken pedig 80.000 látogató fordult meg. – Az egyik leghitelesebb vásár, évről évre nagyon szívesen jövünk, hiszen a vásár légköre olyan, mint egy nagy vasárnapi családlátogatás. Jó beszélgetések, finom pálinkák, rengeteg vásárló, akik komolyan érdeklődnek és vásárolnak is! – mondta el Sáfrány László, a vásár egyik termelője. A vásár zárásaként a szervezők egy 150 szeletes tortával és több száz pohár pezsgővel köszönték meg a termelők odaadó munkáját és az éppen jelenlevő vásárlók látogatását.
A sikeres sajtvásár lezárultával, a szervezők már gőzerővel készülnek, hiszen májusban második alkalommal tér vissza a Magyar Ízek Bálja, emellett megrendezik a Kézműves Borok fesztiválját is, szeptemberben pedig hatodik alkalommal jelentkezik a Libamájfesztivál.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top