Close

Bemutatták az ország legnagyobb sajtját

A budapesti Millenárison szombaton kezdődő VII. Magyar Ízek Vásárán a minőségi kézműves tejtermékek, azon belül is a sajtkészítmények állnak a fókuszban. Ebből az alkalomból a szervezők elkészítették az ország legnagyobb sajtját.
A rekordsajthoz 150 tehén 2820 liter friss tejére volt szükség, amely így végül csaknem 300 kilogrammot nyom. A sajtot 10 sajtmester rétegezve, kakkukfű-, kamilla- és rókagomba-ízesítéssel készítette el. A sajtot a Százszorszép Óvoda gyermekei, Pap Krisztián főszervező, és Mircz Nárcisz sajtmester vágták fel ünnepélyesen péntek délután. A rekordsajtból az első 20 kilós szeletet a Százszorszép óvoda kapta, de a sajtot bárki megkóstolhatja majd a hétvégi vásáron.
A kétnapos vásáron hazánk 150 kistermelője képviselteti magát, akik többek között olyan különlegességekkel készülnek majd, mint az édesköménnyel fűszerezett erdeigyümölcsös camambert fagylalt, a kecskesajtos bonbon, a tufahegyben érlelt csemege sajt, vagy a kapros zsendice.
A kiállítók között 30 sajtmester, 72 ezer liter tej felhasználásával, megközelítőleg 6000 kg sajtféleséget és egyéb különleges kézműves tejtermékek széles választékát kínálja.
A szervezők számos színes színpadi programmal kívánják bemutatni a tej különféle felhasználási módját. Így a látogatók megismerkedhetnek többek között a vajköpülés, a jó minőségű aludttej és a házi túrórudi elkészítésének fortélyaival. Emellett számos konyhai praktikával és titkos receptötlettel is szolgálnak, amely segítheti a kézműves sajtok kedvelőit a minőségi sajtételek elkészítésében.
A sajt Európa egyik alapvető, igen komoly hagyományokkal rendelkező  élelmiszere, élettani hatásai kiemelkedőek, Magyarország mégis sereghajtó a fogyasztásban. Éppen ezért szerettük volna bemutatni, hogy milyen sokszínű felhasználási lehetősége van a tejtermékeknek és milyen az igazi, minőségi háztáji sajt – mondta el Pap Krisztián , a vásár főszervezője.
A színpadi bemutatók mellett a hétvége kiemelt programja lesz a Borjour Zenit, melynek keretében magyar szőlőfajtákból készült borokat mutatnak be a Vásárra kilátogató közönség számára, szombaton pedig Vastag Csaba gondoskodik a jó hangulatról a sajtvásáron.
Bognár Mária

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top