Close

Vidéki örökségeink a Kárpát-medencében

videk

A fenti címmel rendezett rendhagyó szakmai konferenciát a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége (FATOSZ) a Budapesti Gazdasági Főiskolán, ahol is a sokszínű előadások nyomán egymás után nyíltak fel a Kárpát-medence kimeríthetetlen kincsesládái.

A kétnapos rendezvény zárásaként a résztvevők elfogadták a vidéki turisztikai összefogás regionális alapelveit. Javaslatként megfogalmazódott, hogy az együttműködés keretében bővítsék ki a www.videkjaro.hu honlapot a Kárpát-medence természeti és turisztikai vonzerőivel is. Ennek a munkának az összefogását a tervek szerint a FATOSZ vállalja.
A tanácskozáson a Kárpát-medence vidéki és falusi turizmusban érdekelt civil- és szakmai szervezeteinek képviselői áttekintették és megvitatták a Kárpát-medencei vidéki örökség, a néphagyományok, a magyar nyelv, az épített, tárgyi és szellemi örökségünk és az abban felmutatható nemzeti, kulturális és szakrális értékek megőrzésének, fejlesztésének és közkinccsé tételének lehetőségeit szerte a Kárpát-medencében. A Csallóközből, Erdélyből, Kárpátaljáról, a Vajdaságból, Horvátországból és Szlovéniából érkezett szakemberek a kulturális és az épített örökség maradandó értékein túl fontosnak nevezték a helyi ízek, szokások, hagyományok, hungarikumok, természeti, történelmi értékek feltárásában, megőrzésében és megismertetésében való szorosabb összefogást. Felhívták a figyelmet, hogy ehhez a falusi turizmusban még sok kihasználatlan lehetőség rejlik, és kezdeményezték a tudatos stratégiai fejlesztését, továbbá intézményesülésének központi, célzott támogatását.
Az előadásfolyam részeként a konferencián bemutatták a www.videkjaro.hu honlapot és a Vidékjáró tematikus napok országos programsorozatát is, amelybe a szervezők a határainkon túli területekről is szeretnének bevonni vidéki szolgáltatókat, szálláshelyeket, tájházakat, nemzeti parkokat, nemzeti emlékkerteket, templomokat, kastélyokat és várakat, világörökségi helyszíneket, zarándokhálózatokat, zöldutakat, borutakat.
A konferencián adták át a Vidékfejlesztési Minisztérium Hagyományok- Ízek- Régiók (HÍR) programja keretében létrehozott HÍR-védjegyet. Ezt az idén a hajdúböszörményi Civilek a Lakóhelyért hagyományos receptúra alapján készülő Kossuth-kifli, valamint A Bodrogköz Tájmúzeumáért Alapítvány cigándi apróbéles pályázata kapta. A HÍR-pályázatot 2009-ben írták ki először azzal a céllal, hogy a védjegy használati jogának elnyerésével a hagyományos és tájjellegű mezőgazdasági termékek és élelmiszerek ismertségét növeljék, az ilyen termékeket gyártók piaci lehetőségeit bővítsék. Ma már 55 pályázó 116 terméke viselheti a védjegyet. A konferencia keretében átadták a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetségének az Év Falusi Vendégfogadója díját is, amelyet heten kaptak meg.
A résztvevők bíznak abban, hogy a konferencia kiindulópontot adott a jövőbeni Kárpát-medencei falusi és agroturisztikai együttműködés elindításához.
Bognár Mária 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top