Close

Virágos Magyarországért verseny

Huszonegyedik alkalommal hirdették meg a Virágos Magyarországért környezetszépítő versenyt, amelyre 2014. május 31-ig várják az önkormányzatok jelentkezését város illetve falu kategóriában. A verseny győztese képviseli majd hazánkat 2015-ben az Európai Virágos Városok és Falvak Versenyében (Entente Florale Europe). Az idei év kiemelt témája az I. világháborús emlékhelyek környékének gondozottsága a településen, kiemelten figyelve a jubileumi emlékévre.  A jelentkezési feltételekről a www.viragosmagyarorszag.hu oldalon lehet tájékozódni.
Dr. Horváth Viktória, a Nemzetgazdasági Minisztérium turizmusért felelős helyettes államtitkára köszöntőjében kiemelte, hogy településeinken a turizmus fejlesztésének egyik elsődleges feltétele a vendégbarát településkép kialakítása. Ennek első lépése a rendezett, tiszta, virággal díszített környezet megteremtése.
Mártonné Máthé Kinga, a nemzeti marketingszervezet belföldi igazgatója hangsúlyozta, hogy a versenyt a Magyar Turizmus Zrt. kiemelt projektként kezeli és szervezéséhez továbbra is biztosítja a működési hátteret. Az első országos Virágos Magyarországért versenyt 1994-ben hirdették meg, amely azóta a legsikeresebb mozgalommá vált. Öt minisztérium és több mint húsz civil szervezet támogatja.  
Kunczené Fellegi Katalin, a verseny fővédnöke sikeresnek nevezte a nemzetközi szerepléseket. Az elmúlt két évtizedben csaknem 50 magyar település vett részt az európai Entente Florale versenyben és 7 arany, 21 ezüst és 10 bronz érmet valamint 10 Európa-díjat nyert.
2014-ben város kategóriában a tavalyi győztes Gyula, falu kategóriában pedig Zebegény képviseli hazánkat az európai megmérettetésen.
Szászné dr. Várkonyi Adrienn, Gyula főkertésze a versenyre való felkészülésről szólva elmondta, a gyulaiak fontosnak érzik azt, hogy szép virágos városban éljenek, ugyanakkor az is fontos számukra, hogy az oda látogató vendégeket, turistákat is szép természeti környezetben fogadják. – Büszkék vagyunk arra, hogy 2008 után újra indulhatnak az európai megmérettetésen, hiszen már maga a versenyen való részvételi lehetőség valamennyi gyulai polgár sikere – tette hozzá. A dél-alföldi város a gyógy-idegenforgalom egyik kiemelkedő központja Magyarországon, nagyszerű turisztikai célpont, köszönhetően egyedülálló természeti és épített környezetének, pezsgő kulturális életének, a több évtizedes múltra visszatekintő Gyulai Várszínháznak, a fesztiválok, rendezvények sorának, melyek kora tavasztól késő őszig színesítik a város kulturális és turisztikai kínálatát. A település sokféle értelemben „zöld”. A városon belül tágas parkok, ezeket összekötő fasorok, városszéli tavak, lazán beépített családi házas övezetek az uralkodóak. Gyula környezetvédelmi szempontok, a fenntartható fejlődés szempontjai szerint is kiemelkedően “zöld”-nek mondható. A közcélú zöldfelületek megújításában az önkormányzat együttműködik a helyi magántőkével, vállalkozásokkal is. Minden évben városi virágosítási verseny indul öt kategóriában, és minden év május második vasárnapján megrendezik a Gyulai Virágok Vasárnapját, amikor is virágba borul a Kossuth tér egy teljes napra.
Hutter Jánosné, Zebegény polgármestere kiemelte, hogy a község vezetése, a lakosság és a civil szervezetek egyaránt elkötelezettek a környezettudatosság mellett. Zebegény 1200 lelket számláló kis település a Duna-kanyarban, a Börzsöny déli kiszögellésében. Csodálatos környezeti értékeit, tiszta levegőjét, strandját éppen e kettősségnek köszönheti. A hegyre futó utcácskák, a rengeteg zöld terület, a szlovák és sváb házak, a falun átszaladó két patak, a Duna-part, az egyedülálló panoráma, Budapest közelsége, a lakosság vendégszeretete tette   kedvelt kirándulóhellyé. Már a 2013-as versenyre nevezés előtt elkezdték a környezettudatos nevelést a településen. Ennek keretén belül előadásokat tartottak az önfenntartó gazdálkodásról, a helyi lapban elindították a zöld rovatot, elindult a „Zöld Óvoda” program. A fiatal családokat is igyekeznek ebbe az irányba terelni, ezért találták ki 2013-ban a hagyománymentésre épülő környezeti nevelést a „Babapark” megnyitásával, az iskolások számára pedig Virágolimpiát szerveznek. A testület csatlakozott a Mintamenza és a Legszebb konyhakertek programhoz is. Idén első ízben megrendezik a Legszebb Virágoskertek versenyt is. Az általános iskolában megalakuló diákkör részére tankertet biztosítanak, és az óvodásokkal kialakítják a „pille-kertet” is. Zebegény szeretné elvarázsolni Európát!
Bognár Mária

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top