Close

„A Fidesz tudatosan készült 2006 őszére” – reagált Gyurcsány Ferenc

Egy titkosszolgálati részjelentés szerint az akkori miniszterelnök tudtával és közreműködésével került nyilvánosságra Gyurcsány Ferenc 2006-os beszéde. Gyurcsány az ATV rendkívüli Egyenes Beszéd című műsorában ezt tagadta. Azt mondta, a beszéd szocialista politikusoktól került ki, a Fidesz juttatta el a sajtóhoz, és erre alapozva készült a 2006-os őszi utcai zavargásokra.

Gyurcsány Ferenc reagált

2006 őszétől 2009-ig zajlott egy vizsgálat, ebből időnként részjelentések készültek. Az első ilyen, a Gyümölcsöskert lényegében igaz, tehát a beszédet belülről szivárogtatták ki.

A második jelentés Rózsa-Floresre alapoz, ez azonban hamis, vagyis a kiszivárogtató nem Gyurcsány volt, szó nincs arról, hogy ő bárkivel megbeszélte volna a kiszivárogtatást.

Gyurcsány szerint a Rózsa-Flores által elmondottakra nincs bizonyíték a jelentésben. Ráadásul a vizsgálatot lezáró 2009-es jelentést nem hozták nyilvánosságra. „Pintér Sándor egy zsivány ember”, aki azért nem hozza nyilvánosságra a végső jelentést, mert az cáfolná a most megismert részjelentéseket.  

A beszédet két kazettára rögzítették. Egy Gyurcsány által ismert jelentés szerint a beszéd másolata az MSZP székházából került ki, egy másik jelentés szerint a Miniszterelnöki Hivatalból.

Gyurcsány szerint az összegző – tehát hiteles – jelentés szerint a hangfelvételt az MSZP-n belülről szivárogtatták ki, majd a Miniszterelnöki Hivatalból juttatták ki.

Gyurcsány 99,7 %-ig tudja, ki volt a kiszivárogtató, de amíg nincs cáfolhatatlan bizonyítéka, addig nem mondja el.

Gyurcsány Ferenc tegnap megkérdezte Bajnait, utóbbi – miniszterelnökként – miért titkosította a 2009 decemberi összegző jelentést. Bajnai azt mondta, azért, mert a jelentés lezárása után újabb adatokhoz jutottak, és a végeredmény nem volt egyértelmű.     

Gyurcsány megismételte: szerinte három szocialista politikus, két férfi és egy nő szivárogtatta ki a hangfelvételt az MSZP-ből, de nem mondja meg a nevüket, mert nincs fekete-fehér bizonyítéka, csak sok, egyirányba mutató körülményt tudna felsorolni. Gyurcsány egyébként „nagyon nem szereti” a meg nem nevezett három politikust.  

Gyurcsányt a politikai ellenfelei – a jobboldal – „meg akarják ölni”, de az őszödi történet ebből a szempontból egy „városi pletyka”. „Az én lelkiismeretem tiszta”, a miniszterelnök és a belügyminiszter viszont piszkos játszmát játszik, állította a korábbi miniszterelnök.

Van legalább öt, hitelesnek tűnő szóbeli tanúvallomás a kiszivárogtatókról, de Gyurcsány szerint még ez sem elég ahhoz, hogy kiálljon a konkrét nevekkel. A tanúk közül van, aki akár írásban is vallomást tenne, ha ez szükséges.

„Nekem ez a beszéd egy volt egy tucat közül”, és az is szokásos, hogy a kormányfő beszédét rögzítik a munkatársai. Gyurcsány nem is tudta, hogy felvétel készült, amit szokás szerint betették az államtitkár szekrényébe.

Nem igaz, hogy a felvétel a tudtával és közreműködésével került nyilvánosságra, nem – nyomatékosította az ex-kormányfő. Ő maga egyébként Győrben, egy rendezvényen tudta meg Gál J. Zoltántól, hogy a Magyar Rádió az ominózus vasárnap délután 4-kor lead egy részletet az őszödi beszédből.  

Gyurcsány aznap este az ATV-ben reagált a kiszivárgott részletekre, és ma is rendkívül büszke a beszédre.

Gyurcsány azt mondta, bár nem ismerhetné, mégis ismeri a 2009-es,k titkosított összegző jelentést. Ebből három részletet emelt ki:

1, A hangfelvétel belülről, az MSZP-től jött ki

2, A jelentés készítői nem tudják, ki volt a kiszivárogtató

3, A felvétel eljuttatását a sajtóhoz végül a Fidesz vezetői szervezték meg.

Ezek után világos, hogy a 2006 őszi zavargások nem spontán módon alakultak ki, ezért a jelenlegi miniszterelnöknek ki kell állnia és magyarázatot kell adnia, mondta Gyurcsány.  

A most nyilvánosságra került jelentésben is az a legfontosabb és egyben új, hogy felvételt a Fidesz vezetői juttatták el a sajtóhoz, ebből pedig az következik, hogy a mai kormánypárt tudatosan készült a 2006-os őszi zavargásokra.

Az egykori miniszterelnök szerint több mint különös, hogy az Őszöddel kapcsolatban készült megannyi jelentés közül a belügyminiszter most előhúzott kettőt, és ezzel próbál manipulálni, miközben a teljes jelentést kell nyilvánosságra hozni, jelentette ki Gyurcsány, aki ma is büszke a beszédre, persze, ma már a trágár részek nélkül mondaná el.

Előzmények

Az Alkotmányvédelmi Hivatal csütörtökön nyilvánosságra hozott két, az őszödi beszéd kiszivárgásáról korábban készült titkos jelentést. Az egyikből kiderül, hogy nem hallgatták le kívülről illetéktelenek az őszödi kormányüdülőt, és nem egy másolt felvétel került ki. A vizsgálat megállapította, hogy a Gyurcsány beszédéről hangfelvételt készítő „kft. munkatársai a megrendelésben foglaltak szerint és jóhiszeműen jártak el; lojálisak, illetve elkötelezettek az MSZP és a miniszterelnök iránt”. A jelentés szerint azonosíthatatlan volt a megrendelő személye, a rögzítés célja, illetve az, hogy a felvételeket ki birtokolta, illetve kinek adta tovább.

Azonosították viszont azt az „erősen jobboldali beállítottságú” személyt, aki a nyilvánosságra kerülése előtti napon a felvétel birtokában volt és azt e-mailben továbbította. Az illető Rózsa-Flores, akit 2009-ben Bolíviában meggyilkoltak. Ő egy 2008-as interjúban azt mondta, a negyedik láncszem volt abban a láncban, melyen keresztül a beszéd eljutott a sajtóhoz. Az eredeti kiszivárogtatót nem ismerte, azt viszont állította, hogy tőle a Fidesz felső vezetői kapták meg a felvételt, és ők döntöttek annak további sorsáról.

Forrás: atv.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top