Close

Még tart az ombudsmani vizsgálat a szigetszentmiklósi gyermekbántalmazás ügyében

Még tart az ombudsmani vizsgálat azoknak a szigetszentmiklósi gyermekeknek az ügyében, akiket szüleik éveken keresztül kínoztak – értesült ombudsmani hivatali forrásból csütörtökön az MTI. A megyei kormányhivatal vizsgálata szerint a gyermekek szexuális bántalmazásáról egy intézmény sem kapott jelzést.

A Blikk tavaly november végén számolt be arról, hogy K. Rudolf és felesége hosszú évekig „emberi ésszel fel sem fogható borzalmakat művelt lányukkal és két fiukkal”. A vádirat szerint a 8, 9 és 10 éves gyermekeket kiskoruk óta kínozták.

A Pest Megyei Kormányhivatal akkor azt közölte: elrendelték, hogy a szociális és gyámhivatal indítson vizsgálatot a gyermekjóléti szolgálatnál és a szigetszentmiklósi jegyzői gyámhatóságnál. A szigetszentmiklósi önkormányzat a honlapján azt írta: a helyi gyermekvédelmi ügyben érintett kiskorúakat a gyámhivatal 2012 januárjában átmeneti nevelésbe vette.

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala novemberben az MTI megkeresésére azt közölte, hogy az esetről a sajtóból értesültek, és Székely László ombudsman azonnal vizsgálatot indított.

Az Index hírportál csütörtökön arról írt: a Pest Megyei Kormányhivatal Szociális és Gyámhivatala befejezte a szigetszentmiklósi brutális gyermekbántalmazási eset miatt indított vizsgálatot. A cikk szerint a vizsgálat azt állapította meg, hogy a gyermekekkel kapcsolatban álló védőnő, gyermekorvos, óvoda, iskola, illetve a gyermekjóléti szolgálat nem észlelte a gyermekek szexuális bántalmazását, sem szóban, sem írásban nem kaptak ilyen jelzést.

A vizsgálat szerint a gyermekek nevelőszülőhöz kerülésének oka nem a bántalmazás, hanem rendkívüli elhanyagoltságuk volt. Az átmeneti nevelésbe vételkor a gyermekeket pszichológus is megvizsgálta, de akkor sem tárt fel szexuális bántalmazásra utaló gyanút. A gyermekek már több mint fél éve nevelkedtek nevelőszülőnél, amikor újabb pszichológiai vizsgálaton szexuális bántalmazás gyanúja felmerült. A városi gyámhivatalnak a nevelőszülői hálózat jelezte a pszichológiai vizsgálatban feltárt gyanút, és a Szigetszentmiklósi Városi Gyámhivatal büntetőfeljelentést tett, valamint a szülők kapcsolattartási jogát megszüntette a gyermekekkel – olvasható az Index cikkében.

 

forrás: mti

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top