Close

Egy hangulatos kisváros

Aki már járt ott, megállapíthatja, hogy az ország egyik legkarakteresebb városkája Vác. A „történelmi” városrész változatos, díszes, alapvetően a barokk kort idéző házsorai már önmagukban is élményt nyújtanak a városnézőbe indult turistának.

Az ódon hangulatú utcákban nem egy értékes, impozáns épület, építmény található. Ezek közül az egyik legnevezetesebb a Székesegyház, mely méretét tekintve a harmadik legnagyobb az országban. A központtól kissé félreeső diadalív érdekessége, hogy az egyetlen Magyarországon.
Városnéző séta közben érdemes betérni egy-egy, konkrét látnivalókat őrző épületbe. A Fő téren található például a Pannónia ház, mely a város legnagyobb kulturális gyűjteményét őrzi. Ezeknek országos rangjuk van. Már az épület udvarán műalkotások fogadják a látogatót: Vertel Andrea Tündérkertje, Nagy Sándor Munkácsy-díjas szobrász több alkotása, valamint az egyaránt kétszeres Kossuth-díjas Hinz Gyula és Gádor István számos térplasztikája. Az épület pincéjében Gádor István lányának, Gádor Magdának az alkotásai láthatók, valamint üvegvitrinekben Gorka Géza és Lívia művei.     
Hincz Gyula festőművész életművének leglényegesebb elemeit a ház folyosóján, lépcsőházában és nagytermében helyezték el. Hincz amúgy polihisztor művész volt, egyaránt ténykedett grafikusként, festőként, illusztrátorként, szobrászként és keramikusként.
Ebben az épületben tekinthetjük még meg az Öntöttvas Gyűjteményt is. A közel 500 különféle, művészi kivitelezésű tárgyból álló együttest egy magángyűjtő alapozta meg, és a XVI. századtól a XX. századig őriz emlékeket.
Itt van még a neves könyvkötőművésznek, Váczi Györgynek „Aranyba kötött élet” című, valamint Haraszti Béla Cukrász „Cukorsziget” című kiállítása. Utóbbiban cukorba öntve szerepelnek a város nevezetes épületei. Külön kiállítás mutatja be a település neves sportolóinak trófeáit, ereklyéit.
A város és az ország egyik legszebb barokk terén van a nagy Ho-Ho-horgászt, Gombóc Artúr kalandjait, Pom-pom meséit megteremtő (megrajzoló), sajátos stílusú karikaturistának, Sajdik Ferencnek az életmű-kiállítása. Sajdik gyermekkorát töltötte Vácott.
A kortárs művészeteket kedvelők a Modern Művészeti Gyűjtemény alkotásaiban gyönyörködhetnek. A magyar festők képei mellett találunk még Salvador Dalitól származó alkotást is. Kuriózum, hogy a Viadukt-robbantó Matuska Szilveszternek is szerepelnek képei, aki megérdemelt börtönéveit festmények készítésével próbálta elviselhetőbbé tenni. Képei arról tanúskodnak, hogy nem volt éppen tehetségtelen. A hivatásos művészek közül meg lehet említeni – többek között – Scholz Eriket, Tóth Ernőt, Szabó Vladimirt, Monos Józsefet, Markó Erzsébetet, Mizser Pált.
Komor nevezetessége Vácnak a Fehérek templomának kriptája, ahol a sajátos klimatikus viszonyoknak köszönhetően több száz eltemetett halott teste mumifikálódott. A főként a XVIII. században elhaltak közül a kiállítottakat a nagyközönség i s megtekintheti. Egyes halottak döbbenetes épségű múmiája mellett a korabeli viseletek, temetkezési szokások tanulmányozására is nagyszerű alkalmat nyújt az itt tett látogatás.
A váci Curia Borház és Borgyűjtemény 2500 eredeti palackozású bort mutat be. A Tokaji Aszú gyűjtemény 1880-tól őrzött meg palackokat, szám szerint 900 darabot. A múzeum vonzerejét növeli, hogy nem csak megtekinteni lehet a nemes nedűket, de egyes borfajtákat meg is lehet kóstolni. Telente az épület előtti Jurtában forralt borokat lehet szürcsölni, immár hetedik éve.
Advent idején különösen mozgalmas Vác Fő tere: az adventi vásár faházaiban ajándéktárgyak, kézműipari termékek, és természetesen frissen elkészített ételkülönlegességek között lehet válogatni. Aki úgy dönt, hogy itt szilveszterezik, a Főtéren egy hangulatos szilveszteri partinak lehet a részese, ami egyúttal az adventi vásár lezárása is.  
A városnak 2013 tavasza óta immár színháza is van, a Váci Dunakanyar Színház. Első évadját nyáron négy ország előadóinak szereplésével a Visegrádi Négyek Fesztivál követte négy napon át záróműsorokként koncertekkel. A fesztivált hagyományteremtőnek szánták, így az a következő nyáron is várja vendégeket. A szeptemberben kezdődő évadban pedig budapesti színházak is vendégszerepelnek majd.
Szöveg és kép: Bognár Mária

 

                                  

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top