Close

Átvállalja a kormány a kórházak adósságának egy részét

Az intézményeknek a pénzből a legrégebben lejárt szállítói tartozásaikat kell rendezniük. Az intézkedéstől azt is várják, hogy javuljon a betegellátás minősége, és rövidüljenek a várólisták.

Több mint 33,1 milliárd forintot költ a kormány ebben az évben a kórházak adósságának rendezésére – közölte Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár.
A Heim Pál Gyermekkórháznak közel 900 millió forint a harminc napnál régebbi adóssága, ennek mintegy 90 százalékát vállalja át a kormány. A kórház vezetője azt mondja: a tartozások rendezése után kevésbé lesznek kiszolgáltatva a szállítóknak. Nagy Anikó, főigazgató főorvos elmondta, megkönnyíti a kórház életét, hogy nem kell napi harcot vívni a szolgáltatókkal és a beszállítókkal, hogy a számlák kifizetése nélkül is szállítsanak gyógyszert.
Az adósság átvállalása várhatóan az ellátás színvonalát is javítani fogja, gyorsulhat is az ellátás, mert például eszközhiány miatt nem kell elhalasztani vizsgálatokat, így rövidülhetnek a várólisták is. 
Összesen 93 fekvőbeteg intézmény adósságának nagy részét rendezi idén a kormány. Több mint 33 milliárd forintot kapnak a kórházak, ebből először a legrégebbi tartozásokat kell kifizetniük.  
A tatabányai kórház például 475 millió forintot kap és így teljes egészében megszabadul 30 napnál régebben lejárt tartozásaitól. Az intézmények kétharmadának azonban még marad valamennyi adóssága, amit a jövő évi költségvetésből egyenlít ki a kormány.
forrás: hirado.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top