Close

BIO Vecsési savanyú káposzta

A vecsési savanyú káposztát mindenki ismeri, azt azonban kevesen tudják, hogy a név használatához mindössze annyi szükséges, hogy a savanyítás a településen történjen.

Ma már minden üzletláncban és hipermarketben tonnaszám áll az úgynevezett vecsési savanyúság, amelyről az egyszerű vásárló azt gondolja, hogy természetes anyagokból készült helyi specialitás. Jobban belegondolva ugyanakkor rájöhetünk, hogy ekkora mennyiségű zöldséget az a térség nem képes előállítani. Mi tehát az igazság? 

A termékek iránti kereslet növekedésével először a környező térség, később távoli tájak gazdálkodóival termeltették meg a savanyítósok az alapanyagokat. Ma már nagyobb részét külföldről hozzák kamionszám a kisvárosba.

A piaci verseny követelte árcsökkenést csak úgy tudták végrehajtani, hogy szinte minden természetes anyagot helyettesítettek valami olcsóbbal. A felhasznált só tapadásmentesítő kálium- cián vegyületeket tartalmaz, cukor helyett csak édesítőszer kerül a termékbe, a sok tartósítószeren kívül minden fűszer íze (még a fokhagyma is!) mesterséges aromaként van jelen.

Mielőtt követ vetnénk bármelyik becsületes, jó szándékú vecsési savanyítósra, gondolkodjunk el azon, hogy mindennek az adalékmentes, magyar bio alapanyagból készülő változata pont a duplájába kerül…

A Bio-Gyömbér Kft. előállította az első ilyen bio vecsési savanyú káposztát. Íme a története:

Nem ment könnyen!

Először kiderült, hogy a vecsési káposzta fajta szinte kihalt. Egy idős bácsitól sikerült ajándékba szerezni magokat. Egy éves szaporítás után az Inzula Kft. szigetmonostori és Dimákék orosházi biogazdaságában termelték belőle a káposztát.

Ezután szembesültek azzal a problémával, hogy hazánkban alig lehet olyan étkezési sót szerezni, amely nem tartalmaz tapadásgátló adalékot, ami kizárja a bio minősítést. Rájöttek, hogy a régi parajdi só teljesen természetes és laborvizsgálattal igazolták, hogy nincs benne mesterséges adalék.

Nuver Teréz vecsési savanyítójában, külön üzemrészben régi vecsési recept alapján bio fűszerekkel elkészítették az első adag bio vecsési savanyú káposztát. 

Szombaton (november 16-án) a KÖKI Terminál földszintjén található Termelői Bio Áruházban kóstolót is adnak!!!!

www.delpesti-biopiac.hu 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top