Close

Október 23: tömegek ünnepeltek

Országszerte számos ünnepi megemlékezést tartottak szerdán, az 1956-os forradalom és szabadságharc 57. évfordulóján. A fővárosban tömegeket vonzottak az emléknapra meghirdetett rendezvények. A nemzeti ünnep központi eseménysorozatán, valamint budapesti Hősök terén tartott miniszterelnöki beszéden a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium közlése szerint több százezren vettek részt; a baloldali ellenzék demonstrációján zsúfolásig megtelt a Műegyetem előtti terület. A rákoskeresztúri Új köztemető 301-es parcellájában lévő ’56-os emlékműhöz több százan, magánemberek, civil szervezetek és politikai pártok képviselői látogattak el, hogy leróják tiszteletüket. 

A központi megemlékezések a nemzeti lobogó ünnepélyes felvonásával kezdődtek meg a budapesti Hősök terén. Itt, majd délután a budapesti Terror Házánál, a Hősök falánál tartott ünnepélyes gyertyagyújtáson is több százan vettek részt. A Terror Háza Múzeumba, ahol szerdán ingyen lehetett megnézni az állandó és az időszaki kiállítást, több mint ötezren látogattak el. 
A Civil Összefogás Fórum által szervezett Békemenet a Bem szobortól indult a Hősök terére nemzetiszínű molinóval, amelyen a következő felirat volt olvasható: „Aki agresszív, fél. Mi nem félünk!”. A menet mintegy két óra alatt ért a Hősök terére, ahol Orbán Viktor miniszterelnök mondott ünnepi beszédét. 
A kormányfő azt mondta, a kiállás, a bátorság és a nagyság dicsőségét hagyták örökül 1956 hősei. Emellett viszont arra is figyelmeztetett: a magyar szabadságnak nemcsak hősei voltak, hanem árulói is. „Az összes forradalmunkat külföldről verték le”, és mindig voltak olyanok, „muszkavezetők, pufajkások és vörösbárók”, akik segítették a külső ellenséget – hangsúlyozta.
Azután 2006-ban, ezen a napon „puskákkal vadásztak ránk a pesti utcán”, és lovas rohamot vezényeltek, ami azért történhetett meg, mert azok kezében volt a kormányzati hatalom, akik gátlás nélkül felhasználták a fegyveres erőket saját népük ellen – mondta a miniszterelnök, aki szerint „ma ismét közénk lövetnének – jó esetben gumilövedékkel -, és megint ránk vezényelnék az állam erőszakszervezeteit”. 
A Szolidaritás mozgalom szimpatizánsai az Akadémia előtti Széchenyi térről indultak az „összellenzéki” tüntetés helyszínére. Útközben Kónya Péter, a Magyar Szolidaritás Mozgalom elnöke „élő bálványnak” nevezte Orbán Viktort, akihez – tette hozzá – „ma tízezrek fognak vonulni, hogy éltessék” őt. 
A Műegyetem előtti közös ellenzéki demonstráción Mesterházy Attila, az MSZP, Bajnai Gordon, az Együtt-PM szövetség, Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció vezetője, Ungár Klára, a Szabad Emberek Magyarországért Liberális Párt (SZEMA) elnöke, Bokros Lajos, a Modern Magyarország Mozgalom elnöke, Kuncze Gábor, a Szabadelvű Polgári Egyesület elnöke, Fodor Gábor, a Liberálisok – Magyar Liberális Párt vezetője és Szabó Tímea, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke mondott beszédet. 
Míg Bajnai Gordon és Mesterházy Attila a kormányt bírálta és a kormányváltás lehetőségéről beszélt a demonstráció, a Demokratikus Koalíciót vezető Gyurcsány Ferenc és több kisebb párt vezetője a jelenleginél szélesebb összefogásra helyezte a hangsúlyt, miközben a szocialistákat és az Együtt-PM-et is kritizálta. 
A Jobbik előbb Kormánykárosultak nagygyűlése címmel tartott rendezvényt a budapesti Vértanúk terén, ahol civil szervezetek képviselői szólaltak fel a devizahitel-károsultak és a termőföld védelme mellett, majd a több ezer fősre duzzadt tömeg elindult a Deák térre, a párt nagygyűlésére. Itt Vona Gábor, a Jobbik elnöke az MSZP-nek és a Fidesznek a Jobbik nevében azt üzente: „Szégyelljétek magatokat és húzzatok el!”.
A budapesti Új köztemető 301-es parcellájánál Schiffer András, az LMP társelnöke mondott beszédet. Az ellenzéki politikus azt mondta: az a küzdelem, amely elindította az 1956-os forradalmat a nemzeti függetlenség érdekében, olyan követeléseket hordozott magában, amelyek megvalósításával a mai napig adósok vagyunk. 
Az 1956-os forradalom és szabadságharc 57. évfordulóján a rákoskeresztúri Új köztemető 301-es parcellájában lévő ’56-os emlékműhöz több százan, magánemberek, civil szervezetek és politikai pártok képviselői látogattak el szerdán. 
A Fidesz-frakció nevében Selmeczi Gabriella, a párt szóvivője és Iván László, a Fidesz nyugdíjas tagozatának elnöke koszorúzta meg a központi emlékművet, valamint Nagy Imre és az ismeretlen áldozatok sírját. 
Több más párt is külön-külön tisztelgett az áldozatok emléke előtt a 301-es parcellában. Az Együtt-PM szövetség nevében Somfai Ágnes fővárosi közgyűlési képviselő és Jávor Benedek független országgyűlési képviselő helyezte el a megemlékezés virágait a központi emlékműnél. 
Virágokat helyezett el és megemlékezett Nagy Imréről és mártírtársairól Szili Katalin volt házelnök, a Közösség a Társadalmi Igazságosság párt nevében. 
Szintén fejet hajtottak a mártírok előtt Fodor Gábor és Mécs Imre, a Liberálisok – Magyar Liberális Párt politikusai. 
A Jobbik országgyűlési frakciója nevében Gaudi-Nagy Tamás a párt országgyűlési képviselője Mansfeld Péter sírjánál helyezett el koszorút.
 
 
forrás: belfold.ma.hu/MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top