Close

Kövér: nem kétséges, hogy indulatkeltés volt a szobordöntés

Nem kétséges, hogy a Szolidaritás mozgalom a múlt vasárnapi szobordöntéssel indulatokat, alantas ösztönöket próbált kelteni, illetve kihasználni – mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke vasárnap az m1 A lényeg című műsorában. Megjegyezte: ha ezek fogják jellemezni a következő kampányt, akkor „a 2002-es kampány farsangi teadélután lesz ahhoz képest”.
    A házelnök a szobordöntést „példa nélküli, ocsmány és agresszív” cselekedetnek nevezte. Azt is elmondta: örömére szolgált, hogy az MSZP politikusai is kommentálták azt, és elhatárolódtak a történtektől.
    A Clark Ádám téren tartott múlt vasárnapi demonstráció végén lelepleztek egy Orbán Viktort ábrázoló bronzszínű hungarocell szobrot, majd ezt aktivisták ledöntötték úgy, hogy a Sztálin-szobor egykori ledöntésére emlékeztető módon a csizmája a talapzaton maradt. A tömeg ezután elindult át a Lánchídon, és a Terror Háza Múzeumhoz vitték a feldarabolt szobrot, ahol a maradványokat felállították.
    Kövér László arról is beszélt, hogy több mint 20 éven keresztül azért nem sikerült számos új szabályt, törvényt megalkotni, mert a baloldal nem hagyta, így nem gondolja, hogy a későbbiekben tiszteletben tartanák azt, amit a kormánypártoknak az elmúlt három évben sikerült elérniük.
    Az Országgyűlés elnöke szerint az MSZP ma is ugyanaz a párt, amelyik 2010-ig vezette az országot nyolc éven keresztül, s „történetének az egyik legsúlyosabb és legösszetettebb válságába” sodorta az országot. Nem kértek bocsánatot azért, hogy „hazudtak reggel, délben és este” – mondta a házelnök, hozzátéve: úgy folytatták 2010 után ellenzékben, mintha mi sem történt volna.
    Kövér László arra is kitért, hogy a baloldal számos szereplőjénél nem arról van szó, hogy módosult az álláspontjuk, hanem „összevissza beszélnek”. Bajnai Gordon, az Együtt-PM szövetség vezetője, Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke és Mesterházy Attila, az MSZP vezetője sokszor nemcsak egymásnak, hanem saját maguknak is ellentmondó nyilatkozatokat tesznek – fejtette ki a házelnök.
    Az általa tett nyilatkozatok kiforgatására vonatkozó riporteri kérdésre arról beszélt, hogy az Alkotmánybíróság (Ab) hozott néhány olyan döntést, amely – véleménye szerint – „több mint bűnnek, hibának minősül”. Mint mondta, ilyen például, hogy a közéleti szereplőknek többet kell elviselniük, mint az átlagpolgárnak. Kövér László szerint ezzel az Ab azt mondta ki, hogy „a közéleti szereplőknek kevesebbet ér a becsülete”.

Forrás: mti

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top