Close

Nem jó dolog nyugdíjasnak lenni Szlovákiában

Egy nemzetközi kimutatás szerint nem csak Svédország és a fejlett nyugati államok, de Bolívia, Bulgária, Magyarország és Csehország nyugdíjasai is jobban élnek, mint Szlovákiában – írja a Bumm.sk szlovákiai magyar portál.
Az ENSZ támogatásával létrehozott The Global AgeWatch Index 91 országban vizsgálja a legidősebb korosztály életkörülményeit. A szervezet felhívta a figyelmet arra, hogy sok országban nincsenek meg a megfelelő támogatási rendszerek a nyugdíjasok számára. A nemzetközi kimutatásban egyébként Svédország végzett az első, Afganisztán pedig az utolsó helyen.
A jelentés rámutat, 2050-re először történik meg az, hogy több nyugdíjas él majd a Földön, mint 15 év alatti fiatal. A kimutatást az időskorúak nemzetközi napja alkalmából jelentették meg, a rangsorban 13 különböző változót vettek figyelembe, melyek mind kihatnak az életkörülményekre – a bevételeket, foglalkoztatási lehetőségeket, egészségügyi ellátást, életkörnyezetet, vagy éppen oktatási lehetőségeket. Az esetről tudósító BBC szerint ez az első globális jellegű kimutatás a témakörben.
A ranglistát Svédország, Norvégia és Németország vezeti, az első húszba nyugat-európai és észak-amerikai államok kerültek be Japán, Ausztrália, Új-Zéland és Chile társaságában. Brazília a 31., Kína a 35. helyen végzett. Szlovákia mindössze a 49. a kimutatásban, miközben Bolívia (46.), Románia (47.) és Bulgária (48.) is megelőzi. A régió más államaival összehasonlítva még rosszabb a helyzet, ugyanis Csehország a 25., Észtország a 29., Magyarország pedig a 40. helyen végzett. A kimutatás szerint Pakisztánban, Tanzániában és Afganisztánban a legrosszabb az idősek helyzete.
forrás: bumm.sk

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top