Close

Anyaországi támogatás vajdasági gyermekeknek

Répás Zsuzsanna, Magyarország nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára tegnap Szabadkán hat magyar családnak adta át személyesen a 2013/14-es évre szóló oktatási-nevelési támogatást – írja a Vajdaság MA Délvidéki Hírportál.

„2001-ben indítottuk el az oktatási-nevelési támogatást a státusztörvény keretén belül. Mára a Kárpát-medencében több mint 250 ezer gyermek kapja ezt a támogatást. Nagyon fontos volt, hogy 2010-ben a kormányváltást követően egyik első intézkedésként újra kiterjesztettük a támogatást az óvodásokra, hiszen ez volt az eredeti elképzelés is” – hangsúlyozta Répás Zsuzsanna nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár. Hozzátette: a módosítás azt a célt szolgálja, hogy a kisgyermekek a családi fészekből kikerülve rögtön magyar nyelvű közösségekbe kerüljenek. Erre szeretnék felhívni a szülők figyelmét is az oktatási-nevelési támogatáson belül több különböző programmal, mint amilyen a külhoni magyar óvodák éve program, az idei kisiskolások éve, szakmai továbbképzések és más határon átnyúló kezdeményezés. „Azt szeretnénk, hogy minél több gyermek járjon magyar óvodába, magyar iskolába és az oktatás is minél magasabb színvonalú legyen” – mondta a helyettes államtitkár.
A látogatáson jelen volt Korsós Tamás, a szabadkai Magyar Főkonzulátus főkonzulja, Pirityiné Szabó Judit, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Nemzetpolitikai Államtitkársága Kapcsolattartási Főosztályának vezetője, Pásztor István, a tartományi képviselőház és a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke és Fejes Viktor, az OTP Bank lakossági és értékesítési igazgatója, valamint a vajdasági CMH (Concordia Minoritatis Hungaricae a szerk.) irodák képviselői. A CMH irodák 10 éve segítenek az oktatási-nevelési támogatás kiosztásának megszervezésében az OTP Bankkal közösen.
26 115 gyermek részesül ebben a pályázati évben oktatási-nevelési támogatásban, ami 17 908 családot érint. Egy módosításnak köszönhetően idén az óvodáskorú támogatottak száma Vajdaságban eléri a 4000 főt, ami a tavalyi év duplája, emellett kisiskolások, középiskolások, egyetemisták és a speciális képzésben résztvevő diákok részesülnek a magyarországi támogatásban – számoltak be az iroda munkatársa, Bús Ottó. Megkezdték az értesítések postázását, illetve a támogatások kifizetését, ami a tervek szerint december 9-éig lezajlik.
forrás: vajma.info

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top