Close

Turizmus Világnapja – a víz jegyében

Az idén a víz jegyében zajlanak a Turizmus Világnap rendezvényei szeptember 27-én. A Turisztikai Világszervezet, az UNWTO az idei év témaválasztásával nemcsak a vízzel kapcsolatos utazási élményekre szeretné ráirányítani a figyelmet, hanem a Földön rendelkezésre álló tiszta ivóvíz fontosságára, annak megóvására is. A Magyar Turizmus Zrt. kezdeményezésére hazánkban első ízben 2011-ben ünnepelték meg a turizmust, és mindazt, amit a turizmusnak köszönhetünk.  A Turizmus Világnapját beharangozó sajtótájékoztatón Horváth Gergely, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgató-helyettese a turizmus jelentőségét hangsúlyozta, hiszen a magyar gazdaság évente több mint ezer milliárd forintos bevételt köszönhet a turizmusnak közvetlenül. „ Az ágazat eredményei már 2011-ben meghaladták a válság előtti szintet. 2012-ben pedig még az új rekordot felállító 2011-es év eredményeit is túlszárnyalták” – mondta. A turizmus és a víz kapcsolatáról szólva hangsúlyozta, hogy a víz nemcsak a turizmus egyik legfontosabb eszköze, hanem az egyik legfontosabb forrása is, ami nélkül nem működhet semmilyen turisztikai infrastruktúra. A turizmus fejlődése azonban egyre nagyobb mértékben terheli a környezetet, ezért fontos a környezettudatos magatartás ösztönzése.   
Horváth Viktória, a Nemzetgazdasági Minisztérium turizmusért felelős helyettes államtitkára örömmel nyugtázta, hogy az ágazat és a benne dolgozók végre az őket megillető figyelemben részesülnek. Kiemelte, hogy az ágazat a hazai GDP 9%-át adja közvetve, és a munkavállalók 12%-nak boldogulása függ attól, hogy hány hazai és külföldi vendéget fogadnak a szállodák, éttermek.   
Az MT Zrt. felhívására a Turizmus Világnapja akcióihoz az idén országszerte több száz partner csatlakozott és kedvezményekkel, meglepetésekkel kedveskednek a turistáknak. A Budapest Gyógyfürdői Zrt. az akció során az ivókúttal rendelkező fürdőkben, így a Széchenyi, a Rudas és a Lukács fürdőben gyógyvíz kóstoltatással várja vendégeket. A Széchenyi Fürdőben emblémás ivópoharakkal is kedveskednek, a Széchenyi, a Gellért és Lukács fürdőben pedig ingyenes fürdőlátogatásokat szerveznek. A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren Horváth Gergely, az MT Zrt. vezérigazgató-helyettese és Jost Lammers, a Budapest Airport vezérigazgatója apró ajándékokkal fogadja az utazókat. A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében Budapesten városnéző séták lesznek, a MAHART PassNave Kft. támogatásával pedig két ízben hajós városnézés. Budapest egyik legforgalmasabb terén, a Fővám téren a Hungexpo különdíját elnyert Fonyódi ásványvizet kínálják a turistáknak. A MÁV-Start Zrt. az idén a „Vonattal utaztam az idén” elnevezésű nyereményjátékkal kapcsolódik a Turizmus Világnapjához. A Liszt Ferenc téren a Zeneakadémia – kifejezetten erre az alkalomra szóló – szabadtéri koncertjét hallgathatják meg az arra járók. „A víz éltet és gyógyít” mottó jegyében a Sóstógyógyfürdők Zrt. , a Nyíregyházi Turisztikai Nonprofit Kft és a Nyírség Turizmusáért Egyesület közösen három helyszínen kínál kóstolót a városlakóknak és a turistáknak az immár gyógyhely minősítésű Sóstógyógyfürdő egyedülálló ásványi összetételű vízéből. A világnap keretében adják át „ Az év Ökoturisztikai Létesítménye 2013” díjat a budapesti Larus Étteremben.
A Turizmus Világnap részleteiről, az egyes helyszínekről az MT Zrt. honlapján,  www.itthon.hu  lehet tájékozódni.  
Bognár Mária

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top