Close

Szíria – Obama: “ellenőrizhető és kikényszeríthető” megállapodásra van szükség

Barack Obama amerikai elnök pénteken reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a szíriai vegyi fegyverek megsemmisítését célzó amerikai-orosz megállapodás sikeres, de egyúttal “ellenőrizhető és kikényszeríthető” is lesz.
    Obama azután nyilatkozott így, hogy a Fehér Házban fogadta a kuvaiti emírt, Szabah el-Ahmad el-Dzsábir asz-Szabah sejket.
    “Megosztottam a sejkkel azt a reményemet, hogy azok a tárgyalások, amelyek jelenleg (John) Kerry külügyminiszter és (Szergej) Lavrov orosz külügyminiszter között Genfben folynak, gyümölcsözőek lesznek. Ugyanakkor megismételtem, amit nyilvánosan is kijelentettem, miszerint az egyezménynek ellenőrizhetőnek és kikényszeríthetőnek kell lennie” – mondta az elnök.
    A szíriai vegyi fegyver nemzetközi ellenőrzés alá vonásáról és megsemmisítéséről zajló amerikai-orosz külügyminiszteri tárgyalások szombaton is folytatódnak majd. Ezt Jen Psaki, az amerikai külügyminisztérium szóvivője jelentette ki, hozzátéve, hogy Kerry vasárnap Párizsban a francia, a brit és a szaúdi külügyminiszterrel egyeztet majd az ügyben.
    Az amerikai diplomácia vezetője vasárnap Jeruzsálemben találkozik Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel, akivel a szíriai helyzetről és az izraeli-palesztin tárgyalásokról egyeztet majd. Kerry Mahmúd Abbász palesztin elnökkel hétfőn Londonban folytatott megbeszélést.
    Az elnök és az emír pénteki washingtoni megbeszélésén is szó esett az izraeli-palesztin tárgyalások újraélesztését célzó amerikai erőfeszítésekről, valamint az egyiptomi válságról és a közel-keli térség egyéb problémáiról is. Szabah sejk arra kérte az amerikai elnököt, hogy gyorsítsa fel a guantánamói börtönökben fogva tartott két kuvaiti fogoly szabadon bocsátásnak folyamatát. Az emír szerint ez összhangban áll az elnök Guantánamo bezárásával kapcsolatos elkötelezettségével és a kuvaiti hatóságok által adott garanciákkal is.

Forrás: MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top