Close

Román-magyar kulturális hétvége a Fonóban

Marian Cozma román-magyar emlékestet és évadnyitó táncházi programot rendeztek pénteken a Fonó Budai Zeneházban.
    Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára, a rendezvény fővédnöke az MTI-nek pénteken elmondta: a románokkal való sorsközösség és egymásra utaltság mindig kiemelkedő helyet foglalt el a magyar társadalomban, és ebben a népi kultúrának – amely rengeteg szállal kapcsolódik egymáshoz – fontos szerepe van.  
    Kiemelte: a magyar-román emlékestet Marian Cozma kézilabdázó emlékére keresztelték el, ez azt jelzi, hogy egymás tiszteletének gondolata a sportban és a politikában is benne él.
    Mint mondta, azért fogadta el a fővédnökségre való felkérést, mert a magyar-román kapcsolatok kiemelkedő jelentőségűek a magyar külpolitika számára. Ezért fontos tudatosítani, tette hozzá -, hogy adódhatnak ugyan viták, de a magyar-román kapcsolatoknak a felszíni vitáknál van egy mélyebb rétege is, amelynek meghatározó szerepe van a magyar nemzettudatban.
    A magyar és a román nem ellensége egymásnak, a demokratikus nemzeti törekvések egymásnak szövetségesei, és erre a tudatra kell ráépíteni a kétoldalú külpolitikai kapcsolatokat – hangsúlyozta Németh Zsolt.
    A hétvége programja kiemeli azokat a kulturális értékeket, amelyek összekapcsolják a két nemzetet, és megismerteti a budapesti közönséggel a román nép- és előadóművészet néhány kiemelkedő képviselőjét.
    A pénteki rendezvényen román-magyar néprajzi fotókiállítás nyílt a Kolozsvári Hagyományos Kultúra Megőrzési Központjának anyagából, megemlékeztek a válogatott román kézilabdázóra, a Dinamo Bukarest és az MKB Veszprém KC csapataiban játszó, tragikusan fiatalon meghalt Marian Cozmára, majd évadnyitó táncházat tartottak.
    Szombaton Halmos Béla emlékére rendeznek koncertet, amelyen Sebő Ferenc vezetésével a kiemelkedő népzenész-kutató barátai muzsikálnak.

Forrás: MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top