Close

Rendkívüli parlamenti ülést kezdeményez Robert Fico leváltására az ellenzék

Robert Fico szlovák kormányfő leváltását indítványozzák és emiatt rendkívüli parlamenti ülés kihirdetésére tettek indítványt a pozsonyi törvényhozás ellenzéki pártjainak képviselői pénteken. Robert Fico abszurdnak nevezte az ellenzék indítványát.
    A rendkívüli ülés összehívásához szükséges, 56 képviselői aláírást tartalmazó indítványt az ellenzéki pártok képviselői péntek délelőtt adták át Pavol Paska házelnöknek, akinek a házszabály értelmében egy héten belül össze kell hívnia a rendkívüli ülést.
    Az indítvány aláírói azzal indokolták kezdeményezésüket, hogy a Szlovák Gázipari Vállalat (SPP) 49 százalékos részvénycsomagjának állami felvásárlása állítólag gyanús körülmények között történt, s az adásvételhez szükséges dokumentumokat a kormányhoz állítólag közel álló egyik befektetői csoport, a J and T pénzügyi társaság készítette elő.
    Az SPP az azonos nevű cégcsoport négy vállalatának egyike, a csoport központi eleme. Az SPP vásárolja, tárolja és adja el a gázt. Az SPP-csoport tagjai közül az SPP Distribúcia a gáz végső felhasználóinak kiszolgálásával, az Eustream a gáz szállításával, a Nafta pedig a gáztárolók építésével és nyersanyag-kitermeléssel foglalkozik.
    Pozsony szeptember 5-én vásárolta meg az SPP kisebbségi részvénycsomagját a cseh Energetikai és Ipari Holdingtól (EPH) a vállalat 59 millió eurós (megközelítőleg 17,7 milliárd forint) tartozásának átvállalásával. A többségi részvénycsomag eddig is a szlovák állam tulajdonában volt, így a vállalat ismét teljes egészében állami ellenőrzés alá került. Az SPP-csoport másik három vállalatában a szlovák állam – a Nemzeti Vagyonalapon keresztül – 51 százalékos többségi részvénytulajdonos.
    Az SPP reprivatizálását, annak állítólagosan előnytelen volta miatt, egész sor kritika érte az ellenzék részéről. Az üzlet előnyösségét gazdasági elemzők is kétségbe vonták, mondván: az állam az SPP-csoport veszteséget termelő cégét vásárolta fel.
    Robert Fico azzal indokolta a az SPP felvásárlását, hogy a kormány így megteremtette a lehetőséget arra, hogy ellenőrzés alatt tartsa a gázárakat. Csütörtöki sajtótájékoztatóján abszurdnak nevezte az ellenzék indítványát és azt, hogy amiatt akarják visszahívni őt és megbuktatni a kormányt, mert az állam ellenőrzése alá vonta az SPP-t, és „így mindent megtesz annak érdekében, hogy megvédje a háztartásokat a gáz árának emelésétől”. A miniszterelnök elismerte, hogy a vállalat veszteséges, de – tette hozzá – az nem terheli a költségvetést, mivel a hiányt az SPP-csoport nyereséges cégeitől származó bevételek fedezik.
    Az ellenzék közös, Robert Fico visszahívását célzó indítványának megfogalmazására azt követően került sor, hogy a parlament ellenzéki frakcióiból kilépett képviselők által alakított párt, az Új Többség – Megegyezés törvényhozói a napokban olyan információkat hoztak nyilvánosságra, amelyek szerint a részvénycsomag állami felvásárlása során készült és ahhoz szükséges kormányzati dokumentumokat a J and T pénzügyi társaság készítette elő.
    Az ezzel kapcsolatos vádakra reagálva Tomás Malatinsky gazdasági miniszter kijelentette: a J and T befektetési tanácsadó céggel a dokumentumok előzetes verzióját véleményeztették.
    A cseh Energetikai és Ipari Holding, amelytől a szlovák kormány felvásárolta az SPP kisebbségi részvénycsomagját, 2009-ben alakult, és jelenleg több mint 20 energetikai céget birtokol. Részvényeinek 44,4 százaléka a PPF pénzügyi csoport kezében van, amelynek többségi tulajdonosa a Forbes magazin által a leggazdagabb csehnek megjelölt Petr Kellner. Az EPH-ban 37 százalékos érdekeltségekkel rendelkezik a J and T egyik résztulajdonosa, Patrik Tkác, a fennmaradó rész pedig Daniel Kretinsky cseh vállalkozóé, aki korábban a J and T-nek dolgozott.
    Az ellenzék indítványára várhatóan a jövő hétre összehívja a házelnök a parlament rendkívüli ülését, de tekintettel a kormánypárt jelentős többségére – az Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) 83 mandátummal rendelkezik a 150 fős pozsonyi parlamentben – a kormányfő leváltására nincs esély, legfeljebb heves vita várható.

Forrás: MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top