Close

Újra lehet szavazni a Év fájára

Megkezdődött az idei Év fája verseny: a közönség szeptember 10. és november 5. között adhatja le szavazatát kedvenc fájára.
    A megmérettetésre idén 41 fát neveztek civil csoportok, magánszemélyek, családok és önkormányzatok, majd szakmai zsűri választotta ki azt a 12 fát, amelyre a http://evfaja.okotars.hu/dontosfak oldalon voksolhatnak az érdeklődők – közölte az Ökotárs Alapítvány kedden az MTI-vel.
    Idén döntőbe került egy kocsányos tölgy, egy eperfa, két körtefa, egy berkenye, két hársfa, egy ostorfa, egy platán, egy nyárfa, egy szil és egy szelídgesztenye. A végső sorrendet és a verseny győztesét a közönség online szavazatai döntik el.
    A fődíj mellett két külön kategória győztese is elismerésben részesül. A Hős fa címet olyan fa nyerheti el, amelynek élete vagy természetes környezete, élőhelye veszélyben van, megmentéséért a jelölők sikeresen küzdöttek vagy küzdenek még most is. A másik különdíjat az Országos Erdészeti Egyesület adja át egy általa választott fának a döntősök közül.
    Az Év fája képviseli Magyarországot jövőre az európai versenyben. A nemzetközi megmérettetésen már kétszer győzedelmeskedett magyar fa: 2011-ben egy felsőmocsoládi hársfa, 2012-ben pedig az egri termálfürdő platánja lett a győztes 7 ország jelöltjei közül.
    Az Év fája versenybe 2010 óta neveznek olyan fákat a körülöttük élő közösségek, amelyek valamiért fontosak a számukra. Az Ökotárs Alapítvány által négy éve kezdeményezett versenyben eddig több mint 300 fa történetét gyűjtötték össze és mutatták be a közönségnek a szervezők.

Forrás: MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top