Close

Obama: Elkerülhető a katonai csapás

Obama szerint elkerülhető a katonai csapás Szíriában, ha valós a vegyifegyver-átadási javaslat. A szenátus elhalasztotta a támadás jóváhagyásáról szerdára kitűzött próbaszavazást.

Barack Obama hétfőn lehetségesnek nevezte a Szíriára mérendő amerikai katonai csapás elkerülését, ha valósnak bizonyul az az orosz és szíriai indítvány, amely szerint Damaszkusz nemzetközi felügyelet alá helyezné vegyi fegyvereit.

Az amerikai elnök, aki hétfőn hazája hat nagy tévéállomásának adott interjút, hogy megindokolja a Szíria ellen kilátásba helyezett katonai fellépést, „potenciálisan pozitív fejleménynek”, sőt „potenciális áttörésnek” nevezte a javaslatot, de arra figyelmeztetett, hogy fenntartásokkal kell fogadni. (Simon Peresz izraeli elnök kétségét fejezte ki hétfő este az orosz javaslattal kapcsolatban.)

Obama hozzátette: John Kerry külügyminiszter feladatául kapta, hogy tisztázza Oroszországgal, mennyire komoly a javaslat. Szavai szerint az amerikai kormány nem akarja, hogy egy pusztán megakasztó vagy késleltető taktika csökkentse a Szíriára nehezedő nyomást. „Fenn kell tartanunk ezt a nyomást, ezért holnap a történtek ellenére beszélek a nemzetnek arról, hogy miért tartom fontosnak” – mondta a CNN-nek nyilatkozva az elnök.
Nem oldaná meg a konfliktust Szíriában

Az Egyesült Államok elnöke hangoztatta, hogy a szíriai vegyi fegyverek felett gyakorolt ellenőrzés terén elért áttörés még nem oldaná meg a Szíriában zajló „szörnyű konfliktust”, mindenesetre kedvezően értékelné, „ha katonai akció nélkül el tudnánk érni ezt a korlátozott célt”.

Barack Obama a PBS-nek azt mondta, hogy egy Szíriával kapcsolatos diplomáciai kezdeményezés lehetősége már a múlt héten, a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel a G20 csoport csúcstalálkozója alatt folytatott tárgyalásuk alatt felmerült. „Voltak ilyen megbeszéléseim, ezek a továbbvitelét jelentik azoknak a tárgyalásoknak, amelyeket Putyin elnökkel egy jó ideje folytattam” – mondta.

Következmények

Az amerikai elnök úgy vélekedett, hogy Bassár el-Aszad rezsimje nem rendelkezik megfelelő katonai képességekkel ahhoz, hogy amerikai katonai fellépés esetén érdemi válaszcsapást mérjen az Egyesült Államokra. Obama ezzel arra reagált, hogy Aszad a CBS amerikai tévének adott interjújában kijelentette: Washington „készüljön fel mindenre”, mivel egy amerikai támadás „közvetlen és közvetett következményekkel fog járni”.

Ugyanakkor elismerte Obama, hogy lehetségesek „aszimmetrikus” válaszlépések Irán vagy a Hezbollah radikális libanoni síita szervezet részéről, de – mint mondta – az Egyesült Államok napi rendszerességgel megküzd hasonló biztonsági kihívásokkal.

Obama kételyei

Az amerikai elnök bevallotta, hogy vannak kételyei a Szíria elleni katonai beavatkozás kongresszusi támogatásának megszerzésével kapcsolatban. „Nem mondanám, hogy biztos vagyok benne” – fogalmazott. Azt is elismerte, még nem döntötte el, hogy a kongresszusi elutasítás esetén elrendelné-e Szíria megtámadását. Úgy vélekedett, hogy a washingtoni törvényhozásnak is időre van szüksége annak megértéséhez, ami Szíriával kapcsolatban történik, s kijelentette, hogy ezzel kapcsolatban hetekre gondol.

Elhalasztják a próbaszavazást

Harry Reid, a szenátusi demokrata többség vezetője közben közölte, hogy a szövetségi törvényhozás felsőháza elhalasztja a Szíria elleni katonai csapásról szerdára kitűzött próbaszavazást.

Reid munkatársai szerint a döntés hátterében a Szíria körül kialakult helyzet bizonytalansága áll, különösképpen az, hogy Oroszország a jelek szerint most segít olyan kiutat találni, amely révén elkerülhető lenne az amerikai katonai csapás. Ugyanakkor kijelentették, hogy a próbaszavazást még a héten megtartják.

A szenátusi republikánusok közül John McCain és Lindsey Graham közös közleményben sürgette a kongresszustól a katonai fellépés jóváhagyását, mert – mint kifejtették – további lehetőséget adna Obamának arra, hogy nyomást gyakorolhasson Moszkvára és Damaszkuszra annak érdekében, hogy Aszad kezéből „kivegyék a vegyi fegyvert”.

forrás: mti.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top