Close

Őszi derű Észak-Magyarországon

Turisztikai szempontból az ország legdinamikusabban fejlődő térsége Észak-Magyarország, vendégszáma az év első felében is messze az országos átlag felett emelkedett. 2012-ben hazánkban a 3. legkedveltebb úti cél volt.

A Magyar Turizmus Zrt. Észak-magyarországi Regionális Marketing Igazgatósága az őszre a térségben a „Derű” jegyében szervezett különböző helyszíni programokra invitál. Ezek közül Egerben a vár rendezvényei és a Szépasszonvölgyi szüreti programok, a Gyöngyös-Mátra térségben szüreti fesztivál, Miskolcon pedig filmes, színházi kulturális és gasztronómiai rendezvények jelenthetnek vonzerőt.
A térségben – sok egyéb látnivaló és élmény mellett – a bor lehet a kulcsszó, hiszen számos nevezetes borvidék mellett itt van a világszerte ismert tokaji borvidék is, melynek nedűi királyi asztalokon díszelegtek, és számos költő, író zengte dícséretüket.
A borvidék központi településén, Tokajban szeptember 20-22-én a tizedik Tokaji Ősz keretében sor kerül egy Guinness-rekordkísérletre is, aminek során a városka főutcáján 1025 méter hosszan sorba rakott poharakba 30 méterenként  más-más borokat töltenek. Helyi borok mellett „vendégborok” is lesznek.
Október 4-6 között a Tokaj-hegyaljai Szüreti Napokra kerül sor, számos  rendezvénnyel, szüreti felvonulással, főzőversennyel, színpadi műsorokkal, borászati és gasztronómiai eseményekkel. Meg lehet tekinteni a tokaji vár hatodik éve folyó régészeti feltárását is.
Október 11-13 között kerül sor Tarcalon az Országos Borkirálynő választásra. Magyarország Borkirálynője fogja egy éven át a magyar borokat népszerűsíteni. Ehhez persze megfelelő ismeretekkel kell rendelkeznie, és fellépésének és megjelenésének is hatásosnak, vonzónak kell lennie. Tarcal központjában van egyébként a 6 puttonyos borfalu, ahol kiállítások tekinthetők meg, igény szerint borkóstolással egybekötve.
Az aszúszőlő szüretelésére hagyományosan október 28-án, Simon és Júda napján kerül sor. A borvidék különböző településein a számos turisztikai, borászati és gasztronómiai helyszín közül íme néhány:
Tarcalon, a Gróf  Degenfeld Kastélyszálló négycsillagos szálláshelye húsz kétágyas szobával és egy lakosztállyal áll a látogatók rendelkezésére. Egy száz hektáros szőlőbirtok csatlakozik hozzá, ahol Furmint, Hárslevelű, Sárgamuskotály és Kövérszőlő fajtákat termesztenek. Pincészetük az ezekből készült borokat kínálja, melyek között megemlíthetjük a félszáraz Muscat Blanc és Andante borokat, valamint újdonságként a Gróf  Degenfeld Pezsgőt.
Az Andrássy Rezidencia Wine & Spa 41 szobás ötcsillagos szállodája a wellnes hotel és a borhotel ötvözetét nyújtja, ahol a vendégek a barlangfürdő, gőzfürdő, sókamra és egyéb fürdőlétesítmények élményeit is élvezhetik. Exkluzív borkóstolók, borvacsorák, tematikus borhétvégék teszik még vonzóbbá a helyszínt.
Tokaj-Hegyalja szívében, Mádon a Gusteau Kulináris Élményműhelyt érdemes meglátogatni, ahol a kitűnő helyi borok mellé speciális ételválasztékot is nyújtanak. Zenés estéket is rendeznek itt, neves fellépőkkel. Kimozdulva kóstolással egybekötött pincetúrán lehet részt venni, a mádi dűlőtúrához pedig piknikezés is kapcsolódik. A Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészet, valamint az  Első Mádi Borház Tokajból borbusszal is elérhető.
A Tokaj főtere alatt található Rákóczi-pince és Udvarház építészeti-történelmi emlék is egyúttal: föld alatti lovagterme elkápráztató méretű, 28 méter hosszú, 10 méter széles és 5 méter magas, benne választották királlyá a rendek Szapolyai Jánost 1526-ban. A pincerendszer pinceágaiban a Tokaj-Hétszőlő Szőlőbirtok legjobb borait befogadó bormúzeumnak is jutott hely, ahol évjáratonként 500-1000 palack bort tárolnak.
Bodrogkeresztúron található a 60 hektáron gazdálkodó Dereszla Pincészet. Történelmi pincerendszere háromszintes, és 1 kilométernél hosszabb. Felette a 70-80 méter vastag földtakaró ideális körülményeket biztosít, az állandó hőmérséklet 12oC körül mozog, csekély, 1-2oC-os ingadozással, 85-90% páratartalom mellett. Jelenleg a Champagne-i d’Aulon család tulajdona, mely több ország borvidékén rendelkezik még birtokokkal. A pincészet kóstolótermeiben akár 8 fajta bor kóstolása is lehetséges, amihez kapcsolódva akár étkezni is lehet. Egy kis történelmi érdekesség: a vinotéka falában egy ágyúgolyó látható. Ez az 1849. január 22-i csata nyomán került ide, amikor is Klapka tábornok megütközött a császáriakkal.  A pincészet Tokajból sétahajóval is elérhető, útközben a Bodrog vízitök virágaiban is lehet gyönyörködni.
Szöveg és kép: Bognár Mária

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top