Close

Elefántok Nemzetközi Napja

Augusztus 12-e az ormányos óriások ünnepe. A szomorú statisztika azonban ünneplésre már évek óta nem ad alkalmat: csak Afrikában évente közel 30 000 elefántot mészárolnak le az orvvadászok. Ennek oka az utóbbi évtizedekben óriási méreteket öltött illegális elefántcsont-kereskedelem, melynek értéke becslések szerint évi 7 és 10 milliárd dollár között mozog.
A világ elefánt-populációja a XIX. században fogyatkozott meg óriási mértékben, az afrikai kontinensen az ezredfordulóig megfeleződött, és azóta is folyamatosan csökken. Az ázsiai elefántok számát már csak alig 33 000 példányra becsülik. Mindez a faj élőhelyeinek megszűnése mellett az egyre intenzívebb orvvadászat következménye: a fegyveres banditákból álló csapatok egész elefántcsordákat ölnek le, hogy levágják az állatok agyarait, amelyekből elefántcsont-ékszerek és dísztárgyak készülnek.
Az elefántcsont kereslete Kelet- és Délkelet Ázsiában a legnagyobb: a fő felvevő piacok Thaiföld és Kína, ahol hagyományosan közkedveltek az elefántagyarból készült dísztárgyak és ékszerek.
A nemzetközi elefántcsont-kereskedelmet a Washingtoni Egyezmény, a CITES (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora) tagállamai tiltották be 1989-ben. Azóta az ENSZ is elismerte, hogy egyes elefántcsont kereskedelemmel foglalkozó bűnhálózatok az illegális kereskedelemből befolyó összeggel terrorista szervezetekhez köthető afrikai csoportokat finanszíroznak. A probléma globális voltát jelzi, hogy Barack Obama amerikai elnök vezetésével az USA 10 millió dollárral támogatja a veszélyeztetett fajok, valamint a belőlük készült termékek illegális kereskedelmének megfékezését Afrikában. A kérdéskört Hillary Clinton, volt illetve John Kerry jelenlegi amerikai külügyminiszter, valamint Gabon elnöke, az Afrikai Fejlesztési Bank elnöke, az Egyesült Királyság kormánya illetve Thaiföld miniszterelnöke is prioritásként kezeli.
Az illegális kereskedelem és az orvvadászat fő szereplői: Thaiföld, Kína, Kenya, Malajzia, a Fülöp-szigetek, Uganda, Tanzánia és Vietnam. Mozambik legnagyobb, Tanzániával közös populációjából az elmúlt 3 évben 2500 elefántot pusztítottak el. A világ legnagyobb, szabályozatlan elefántcsont-kereskedelmi piaca pedig Thaiföld. Bár a jelenlegi thai szabályozás tiltja mind az afrikai, mind az Ázsiában vadon élő elefántok agyarának
kereskedelmét, a háziasított thai elefántok agyarának országon belüli kereskedelme engedélyezett. Ezt kihasználva nagy mennyiségű, Afrikából becsempészett elefántcsont kerül a thai belső piacra, immár „tisztára mosva”, mint thai háziasított elefánt-agyar. A cél, hogy jogszabály tiltsa be a háziasított thaiföldi elefántokból származó elefántcsonttal folytatott kereskedelmet is, ezzel bezárva a jogi kiskaput.
A WWF és a veszélyeztetett fajok kereskedelmét ellenőrző TRAFFIC folyamatosan próbálnak nyomást gyakorolni Thaiföld miniszterelnökére, hogy mielőbb sikerüljön megfékezni a mértéktelen orvvadászatot, valamint az illegális elefántcsont-kereskedelmet. Thaiföldön mindössze 2500 vadon élő elefánt maradt. Ez pontosan annyi egyed, amennyi elefántot 2012-ben Afrikában havonta legyilkoltak.
Thaiföld, Kína, Kenya, Malajzia, a Fülöp-szigetek, Uganda, Tanzánia és Vietnam komoly elkötelezettségről tett tanúbizonyságot, amikor a CITES Állandó Bizottsága által kitűzött határidőre 2013. május 15-én benyújtották Nemzeti Elefántcsont Akciótervüket. Ennek a 8 országnak sürgős intézkedéseket kell hoznia, hogy az akciótervben szereplő lépéseket a gyakorlatba is átültessék, ugyanis 2014 júliusában a Bizottság felülvizsgálja annak végrehajtását.
Forrás: WWF

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top