Close

A napfény tava

A Velencei-tó hazánk második legnagyobb természetes tava, amelynek fő vonzereje a fővároshoz való közelségében rejlik. A délnyugat-északkelet irányban hosszan elnyúló, 2-3 kilométer széles vízfelület keleti felén a szabad, nyílt vízfelületek fürdéshez, csónakázáshoz, vízi sportokhoz nyújtanak lehetőséget. A sekély, átlagosan 1,5 méter mély víz gyorsan felmelegszik. A tóparton 16 strand áll a fürdőzők rendelkezésére, kulturált körülményekkel, színvonalas csatlakozó szolgáltatásokkal.
A nyugati, szélesebb tórészt teljesen, illetve nagyobbrészt nádas borítja, a nádszigetek között nyáron sétahajó utakat lehet tenni, de sárkányhajóval is felfedezhetjük a tavat. A nádvilág az itt élő és költöző madarak valóságos paradicsoma, részükre a tó csücskében madárrezervátumot alakítottak ki. Védett a Dinnyési-fertő is, mint vizes élőhely. A páratlan élővilág közelségébe a Dinnyés melletti Madárdal tanösvényen, illetve a Csillárka vizitanösvényen kerülhetünk.
Átellenben van Pákozd, mely különleges geológiai képződményeiről, az ingókövekről (is) ismert. Ezek megtekintése szintén megér egy túrát. A községhez fűződik a magyar honvédelem nevezetes eseménye, az 1848-as győztes pákozdi csata. Ennek emlékműve körül alakították ki a Katonai Emlékparkot, mely tulajdonképpen szabadtéri múzeum, a magyar hadtörtének számos emlékének, így például egy I. világháborús lövészároknak, bunkernek a bemutatásával.
Az északi part alacsony, dombmagassású (ámde hegynek elkeresztelt) kiemelkedései különlegesen kemény kőzetből, a nálunk ritkán előforduló gránitból képződtek. A tómellék két irodalmi nagyságunknak, Vörösmarty Mihálynak és Gárdonyi Gézának a szülőhelye. Előbbinek Káplnásnyéken, utóbbinak Gárdonyban alakítottak ki emlékházat.
A tónak különlegesen gazdag a halvilága, így a horgászok számára is páratlan lehetőséget nyújt. Horgászjegyek a strandokon válthatók, mint ahogy itt szerezhetők be a vizisportolást kedvelők számára a különféle eszközök, szörfök, csónakok.
A „nem csak vízpart” szlogen jegyében a tóparti kikapcsolódási lehetőségeket számos nyári rendezvény színesíti, így júniusban a Verebi Végh János Zenei Estek kétnapos ünnepe a klasszikus zene kedvelőinek szolgál szórakozásul, a velencei Music Resort Festival-t pedig a világzene jegyében rendezik, de ez a mozgásművészet kedvelőit is várja. Júliusban Sukorón a Sukorói Zenei Nyár hangversenyei, Gárdonyban a Country Fesztivál eseménysorozata szórakoztatja a nézőket. Színes program lesz a pázmándi Veterán Autó és Motors Találkozó, valamint augusztusban a Velencei Tóátúszás is. Ebben a hónapban is folytatódnak a Velencei Nyári Zenés Esték előadásai. Pákozdon a Rigó Jancsi Fesztiválon a hírneves cigányprímás művei mellett egyéb, korabeli zenekari műveket, nótákat is előadnak. Az agárdi Pop Strand 1977 óta látja vendégül a legnépszerűbb hazai és külföldi könnyűzenei együtteseket.     
Mindezekhez páratlan gasztronómiai élmények is kapcsolhatók, a tókörnyék színvonalas vendéglátóhelyein. Ezek közül megemlíthetjük az agárdi L.Simon Borászatot, a pázmándi Boráriumot és az Agárdi Pálinkafőzdét, ahol a napsugaras vidék érlelte zamatos gyümölcsökből készült pálinkaféleségek mind megkóstolhatók. A felsorolt és egyéb helyszínek szervezett bortúrák keretében is meglátogathatók.
A tóparton számos szálláslehetőség is van, a magas kategóriájú szállodáktól kezdve a panziókig, magánszállásokig és kempingig. Mint Horváth Gergely, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgató-helyettese fogalmazott, a cél az, hogy az egynapos kirándulókból több napra megszálló vendégek váljanak, hiszen a tó és környéke hosszabb kikapcsolódáshoz is lehetőséget nyújt. Az aktív turizmus kedvelői kerékpárral is felfedezhetik a térség kincseit. A jelenleg meglévő 30 kilométeres kerékpárutat az idén 9 kilométerrel, a távlati tervek szerint azonban összesen 32,6 kilométerrel tervezik bővíteni.
További információk a www.visitvelenceito.hu oldalon találhatók.
Szöveg és kép: Bognár Mária

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top