Close

Irodalmi utazás a Tisza-tónál

A Hemingway étteremben tartották a Nyugat Itthon rendezvénysorozat ötödik estjét, amelyen a Tisza-tavi régió mutatkozott be. A Magyar Turizmus Zrt. és az Újnyugat Irodalmi kör közös rendezvényén a térség hangulatát kortárs szerzők irodalmi alkotásai idézték meg, különleges halvacsora kíséretében.
A tónak nevezett és annak is látszó állóvíz valójában úgynevezett átfolyásos tározó. Abádszalók és Kisköre közötti partjain strandolni és vízi sportokat űzni is lehet, a horgászok birodalma pedig a Sarudi-medencében van. A tiszafüredi madárrezervátum megannyi vízimadár menedéke. Gyógyulni is lehet azoknak, akik ide ellátogatnak, hiszen a környéken számos termál- és gyógyfürdő van, így például Mezőcsáton is. Poroszlón 2012-ben nyílt meg a Tisza-tavi Ökocentrum, mely interaktív eszközökkel mutatja be a tó élővilágát, és amely csónakos és gyalogos ökotúrákat is szervez. A Tisza-tó áll a Magyar Turizmus Zrt. „Ébredés” hívószavú tavaszi kampányának középpontjában, az öko-falusi turizmus, az aktív és vízparti időtöltés népszerűsítése mellett.
A rendezvényen az Újnyugat Irodalmi kör szerzőinek a tájegységről írt műveit a Tisza-tóhoz közeli Mezőcsátról származó Kálloy Molnár Péter adta elő. A HelloHal.com gasztrobloggere, Horváth Szabolcs horgász, és egyúttal autodidakta szakács tiszai halakból készített halétel-különlegességeivel lepték meg a közönséget, hozzá új Egri Csillag borokat kínálva.
A Nyugat Itthon rendezvénysorozatot havonta, mindig más helyszínen tartott önálló estek alkotják. Így egy év alatt az ország valamennyi turisztikai régiója bemutatkozik. Az igényes szórakozást az Újnyugat Irodalmi Kör szerzői és neves előadóművészek biztosítják, versek, prózai művek, útleírások előadásával, Szabó Zoltán Attila, az Újnyugat Irodalmi Kör alapító-főszerkesztőjének, mint művészeti vezetőnek a rendezésében. A Nyugat Itthon online kampány részeként 99 irodalmi mű készül, melyek az egyes régiók felkeresésére, megismerésére buzdítanak. Az elkészült alkotásokat a Magyar Turizmus Zrt. jelenteti meg elsőként, a www.itthon.hu oldalán, a Nyugat Itthon menüben.

Szöveg: Bognár Mária      Fotó: Magyar Turizmus Zrt., TTÖC  

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top