Close

Kaposvár és a Zselic lett az idei Kiváló Európai Desztináció

Kaposvár önkormányzata nyerte meg az idén a „Kiváló Európai Desztinációk” magyarországi pályázatát. Az Európai Bizottság 2012-ben immár hetedik alkalommal írta ki az „European Destinations of  ExcelleNce” (EDEN) elnevezésű pályázatát, ezúttal az akadálymentes turizmus témakörben.  Magyarországon „Könnyű elérni, nehéz elhagyni – fókuszban az akadálymentes turizmus” mottóval hirdették meg a pályázatot, amelyre öt nevezés érkezett. A pályaművek szakmai zárókonferencia keretében mutatkoztak be.

 

A szakmai zsűri „Kaposvár és a Zselic, ahol az élmény szembejön” című pályaművet találta a legjobbnak. A somogyi megyeszékhely már évek óta sokat tesz a fogyatékossággal élők önálló életvitelének támogatásáért. A kaposvári Tourinform iroda a 2009-ben vakok és gyengénlátók számára elkészített anyagaival hatalmas lépést tett ez ügyben. A kezdeményezés egyedülálló volt az országban, ezt követően kezdődött meg a mozgáskorlátozottak és hallássérültek bevonása a turizmusba. A pályamű ismertetésekor Szita Károly, Kaposvár polgármestere fontosnak tartotta kiemelni, hogy az oda látogató fogyatékos ember önállóan lehessen turista a városban. A fogyatékossággal élőket „beszélő” közlekedési lámpák, a járdákon vakvezető sávok, akadálymentesített gyalogátkelők és nem utolsósorban akadálymentes honlap is segíti. A városban jeltolmács szolgálat is működik.
Külön díjazásban részesült a győztest követő legjobb négy résztvevő is, így a Bakony és Balaton Térségi Turisztikai Nonprofit Kft. Találd meg utadat a Bakony és Balaton térségében akadálymentesen, a Bük, Bükfürdő Közhasznú Turisztikai Egyesület Kincsünk, a gyógyító víz, az Észak-magyarországi Gyógyturisztikai Egyesület Elérhető csillagok és a vértesi Szép Jelen Alapítvány Szabadon, mint a madár! című pályázatával. A döntésnél figyelembe vették a térségek pályázati anyagait, az értékelő csoport által készített értékeléseket, a helyszínbejárások tapasztalatait, valamint az elhangzott prezentációkat.
A nyertes desztináció mellett a Magyar Turizmus Zrt. a helyezettek számára is többszintű promóciós támogatást biztosít és minden résztvevőnek elismerő oklevelet adott át. A zárókonferencián bemutatkozott öt célterület prezentációja hamarosan elérhető lesz a http://eden.itthon.hu/ weboldalon. A pályázók turisztikai csomagajánlatai letölthetők a www.eden.itthon.hu oldalról, valamint hamarosan megtalálhatók lesznek a www.itthon.hu oldalon a Nemzeti Turisztikai Adatbázisban.

Szöveg: Bognár Mária 

 

Fotó: Bognár Mária és Magyar Turizmus Zrt.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top