Close

Antik design

Gustav Klimt Csókja, Alfons Mucha szédítő, organikus alkotásai a legnépszerűbb lenyomatai a szecesszió korának. Akár az art-decót, a szeces?- sziót is a 60-70-es években fedezték fel újra és ismerték el önálló stílusként. Az antik, jelesül a szecesszió és a dizájn kapcsolatát keressük, amikor Rolf Benz pihenőfoteljéhez szecessziós asztalkát társítunk, és amikor egy modern hálószoba arany tónusait antik éjjeli szekrényekkel szelídítjük.

A szecesszió a 19. század végén, 20. század elején a túlburjánzó historizmus és eklektikaellenes mozgalomként született. Jelentése: kivonulás, elszakadás, de szakított az addig uralkodó merev akadémista művészetfelfogással is. Arra törekedett, hogy a modern élet lendületét, hullámzását hűen tükröző, a természethez visszaforduló dekoratív stílust teremtsen. Jellegzetes a nagymértékű stilizálás, a hangsúlyos és élénk színek, a hullámzó ornamentika alkalmazása.

A magyar szecesszió stílusában alkotó építészek: Lechner Ödön, Kós Károly, Lajta Béla. Ismert magyar szecessziós stílusú épületek Budapesten az Iparművészeti Múzeum, Földtani Intézet, Postatakarékpénztár, híres a városháza és a Cifrapalota Kecskeméten, a Kós-ház Miskolcon.

 

A cikk folytatása az A Mi Otthonunk magazin áprilisi számában olvasható. Keresse az újságárusoknál!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top