Close

Üzenet a „rothadó gócból”

Semmi mást nem üzennék annak az ötven osztrák és német értelmiséginek, akik szerint fel kellene szabadítani bennünket az Orbán-kormány fasizálódó uralma alól, csak azt, hogy vegyék a fáradságot, és kukkantsanak bele kontinensünk „rothadó gócának” történelmébe.

Nem arra gondolok, hogy tudniuk kellene a magyarok körülbelül 1118 éve lezajlott honfoglalásáról, I. (Szent) István magyar király államalapító munkájáról, II. András király 1222-ben aláírt Aranybullájáról (amelyet mindössze hét évvel előzött meg az angolok Magna Carta Libertatuma), vagy Hunyadi János magyar hadvezérnek, országos főkapitánynak 1456-ban a törökök felett aratott ragyogó győzelméről Nándorfehérvárnál (Belgrád).
Ez utóbbival kapcsolatban még arra se gondolok, hogy nézzenek utána a déli harangszó történetének, vagy annak, hogy III. Calixtus pápa a győzelmet élete legszerencsésebb eseményének, Hunyadit pedig évszázadok óta a legnagyobb hősnek nevezte.

Nem. Csupán arra gondolok, hogy ennek a „rothadó gócnak” a szabadságharcairól tudjanak annyit: azok rendre kirobbantak, amikor az itt élő magyarok (és nem magyarok) úgy érezték, hogy a sorsuk elviselhetetlen.

Üzenem tehát, hogy túl vagyunk jó néhány szabadságharcon. És „felszabadításon” is. Mindkettőről alapos ismeretekkel rendelkezünk. Csupán két példa: a 17. század vége felé felszabadítottak bennünket a Szent Liga hadai, élükön a Habsburgokkal. Az elkövetkező háromszáz év legnagyszerűbb szabadságharcait azután éppen miattuk kellett kirobbantanunk. A 2. világháború végén felszabadított minket a kommunista Szovjetunió. A ránk kényszerített diktatúra miatt fogtunk fegyvert 1956-ban.

A magyarok mindmáig büszkék a szabadságért vívott küzdelmeikre, mert azokat jogos elégedetlenség szította, s azokat mindmáig sajátjuknak érzik. Nem szeretik viszont a „felszabadítást”, mert pontosan el tudják dönteni, hogy diktatúrában élnek-e vagy sem. Nincs szükségük arra, hogy ezt kívülről mondják meg nekik.
Üzenem az ötven felszabadítónak, fel tudjuk magunkat szabadítani, ha kell. Ha nem, akkor időben szólunk.

Bánó Attila

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top