Close

Megújul a Szentendrei Régi Művésztelep

Öt műteremház újult meg az elmúlt hónapokban a Szentendrei Régi Művésztelepen, és ide költözött a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) irodája is. A következő hónapokban a telep további hét műteremházát téliesítik és teszik egész évben használhatóvá. A rekonstrukció várhatóan júniusra lesz teljes és ekkorra megszépül a művésztelep egyhektáros, ősfás parkja is.
A Szentendrei Régi Művésztelep műteremházai negyven évvel ezelőtt épültek. A tizenkét műteremházat azonban csak tavasztól őszig lehetett használni. A 2012. október elején kezdődött első ütemben a rendkívül leromlott állapotú műteremházakból ötöt kívül-belül felújítottak. Kiépítették a központi fűtést, kicserélték a nyílászárókat, valamint új konyha, fürdőszoba és pihenőhelyiség szolgálja az alkotók kényelmét. A többi hét műteremházat a következő hónapokban teszik alkalmassá egész éves használatra. Sárváry István, a MANK ügyvezető igazgatója elmondta, hogy az eddigi munkálatok 100 millió forintba kerültek, a márciusban kezdődő második ütemhez 70 millió forintra lesz szükség.
A műteremhasználat nem szociális juttatás, hanem az alkotó munka része, ezért a jövőben 3-5 évre pályázhatják meg a művészek. A kiutalásról bizottság dönt pályázatok alapján – hangsúlyozta L. Simon László kultúráért felelős államtitkár. A művészeti ösztöndíjakról szólva elmondta, hogy a jogszabályi változások és az intézményi átszervezés miatt a MANK egy évvel megemeli a jelentkezési korhatárt, a havi ösztöndíj a jövőben 11hónap helyett egy éven át jár és havi összege 100 ezer forintra emelkedik.  Az ösztöndíjak kiírására hamarosan sor kerül.  
Szöveg és kép: Bognár Mária

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top