Close

„A kommunisták utódai ne oktatgassanak minket demokráciára”

Az uniós jogszabályok kizárják a halálbüntetést, nem csatlakozunk a német–francia tranzakciós adókezdeményezéshez, a magyar cégek megerősítésére van szükség a közbeszerzéseken – derült ki Orbán Viktor miniszterelnök azonnali kérdésekre adott tegnapi parlamenti válaszaiból.

Nem a diktatúra ellen harcoltam a nyolcvanas években, hanem azok ellen, akik csinálták a diktatúrát, az önök párttársai ellen. Kikérem magamnak, hogy egykori kommunista párt utódszervezetének képviselői oktatgassanak bennünket demokráciára – mondta Orbán Viktor miniszterelnök Harangozó Tamás (MSZP) képviselő kérdésére válaszolva. A szocialista politikus arról beszélt, hogy szerinte az egykori diktatúra ellen harcoló Fideszből tekintélyelvű üzleti társaság lett, a miniszterelnök pedig az egykor vele szövetséges Nyugat ellen vív háborút.
A kormányfő hangsúlyozta, amikor az MSZP-s képviselő a Fideszt és a miniszterelnököt sértegeti, a kormánypártra szavazó embereket sérti meg.

Egy másik MSZP-s, Tóbiás József azt nehezményezte, hogy a kormányfő szeptemberben Ópusztaszeren a turulszobor avatásán a turulmadarat nemzeti azonosságunk jelképének minősítette. Orbán Viktor minderre elmondta, a tisztelet kultúrájának jegyében olyan ünnepségre is elmegy, amelyen a felavatott szimbólum az ország egy része számára fontos, és az senkit sem sért.

A jobbikos Mirkóczki Ádám a halálbüntetésről szóló társadalmi vita megindítását sürgette a kormányfőnél. „Nehezen tudok elképzelni olyan szigorú törvényi szabályozást, amely garantálná, hogy nem fognak súlyos bűncselekményeket elkövetni” – fejtette ki erre Orbán Viktor. Mint folytatta, miközben számos filozófiai megközelítésben egyetért a jobbikos képviselővel, az uniós népszavazás utáni csatlakozásunkkal elfogadtuk, hogy a tagállamokban nem lehet bevezetni a halálbüntetést.

A szintén jobbikos Z. Kárpát Dániel szerint a parlament előtt fekvő földtörvény tervezete nem tiltja meg a külföldiek földvásárlását és nem rendezi a zsebszerződések rendszerét. Orbán Viktor miniszterelnök erre kifejtette, a tervezetből kiderül, hogy az a korábban kötött zsebszerződések jövőbeli érvényesítését megakadályozza. Hozzátette, Ausztriához és Franciaországhoz hasonlóan az a cél, hogy miközben a jogi lehetőség fennmarad, a valóságban lehetetlenné teszik a külföldiek termőföldvásárlását.

Schiffer András (LMP) arról beszélt, hogy a Közgép az állami megrendelések hetven százalékában az osztrák Strabaggal és Swietelskyvel közösen konzorciumban nyert. „Labancokkal nyerték meg a 330 milliárd hetven százalékát” – állította.

A miniszterelnök reagálásában elmondta, egyetért Schifferrel abban, hogy a magyar cégeknek nagyobb arányban kellene nyerniük az állami pályázatokon. Ám jelenleg inkább üdvözölni kellene azt, hogy olyan helyzet van hazánkban, amikor nemzetközi cégekkel versenyben magyar cég is képes nyerni a közbeszerzéseken.
Az LMP-s Vágó Gábor érdeklődésére, hogy hazánk csatlakozik-e a franciák és németek által kezdeményezett uniós tranzakciós adó bevezetéséhez, Orbán Viktor azt válaszolta, nem, hiszen a kezdeményezők azzal nem a tagállamok, hanem Brüsszel központi bevételeit gyarapítanák.
 

A kormány nem kéri ki a Jobbik véleményét

Nem kéri ki a kormány a Jobbik véleményét a cigánypolitika meghatározásakor sem – szögezte le Győri Enikő, a Külügyminisztérium államtitkára a parlamentben, reagálva a jobbikos frakcióvezető, Vona Gábor napirend előtti felszólalására. Az ellenzéki politikus Jeszenszky Géza botrányt kavart jegyzete kapcsán szólalt fel, megismételve, szegregálni kell, de nem a cigányt a magyartól, hanem a tisztességest a tisztességtelentől. Vona megjegyezte, ő minden törvénytisztelő romát testvérének tekint. Győri Enikő szerint a tárca kiáll Jeszenszky Géza mellett, akit hiteles személynek tart. Az MSZP-s Lukács Zoltán azt hangoztatta, az elmúlt két esztendőben több mint ezren haltak meg kihűlés miatt Magyarországon, sokan a saját lakásukban, ezért fagyhalál elleni alap létrehozását javasolta. Válaszában Soltész Miklós szociális államtitkár hazugságnak nevezte a politikus által ismertetett adatokat, egyúttal a szocialista kormányokat nevezte meg felelősként a közüzemi árak korábbi elszabadulásáért.
 
Röviden

• A házbizottság javaslatára tegnap a parlament egyhangúlag úgy döntött, hogy újra megnyitják az választási eljárási törvény részletes vitáját, amelyet négy óra húszperces időkeretben szerdán folytatnak le a képviselők. Az erről szóló szavazás előtti hozzászólásában a jobbikos Dúró Dóra és az MSZP-s Bárándy Gergely is arra emlékeztetett, hogy a törvényjavaslat részletes vitájának lezárása után nyújtott be egy fideszes képviselő egy több mint hatvanoldalas, 227 pontból álló bizottsági módosító indítványt. Bárándy elégedett volt a vita megnyitásával, de szerinte egyszerűen vissza kellene vonni az egész javaslatot és újrakezdeni az egyeztetéseket. Dúró ugyanakkor érthetetlennek és elfogadhatatlannak tartotta az időkeretes vitát. A fideszes Balla György ennek kapcsán arra hívta fel a figyelmet, hogy a házbizottság ülésén éppen az ellenzéki képviselők kérték a vita újbóli megnyitását. Nekünk nincs szükségünk rá, hogy még egyszer megnyissuk ezt a részletes vitát – mondta a kormánypárti képviselő, aki szerint a javaslattal kapcsolatban eddig is megvalósult az ellenzék minden egyes kérése.

• Az Országgyűlés tegnap elfogadta az önkormányzati törvény módosítását is, amely alapján a kormányhivatal vezetőjének jóváhagyásával megtagadható lesz a közös önkormányzati hivatal létrehozásáról szóló megállapodások megkötése.

• A parlament 243 igen szavazattal, 103 nem ellenében arról is döntött, hogy az eljáró hatóságok vezetőit a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházások ügyében a kormánymegbízottak soron kívüli feladatvégzésre vagy mulasztás pótlására utasíthatják a jövőben.

• A Ház 288 igen, 55 nem és egy tartózkodás mellett megszavazta azt az előterjesztést, amely szerint harmincról húsz napra csökken az útlevelek elkészítésének határideje, és gyorsabb lesz az erkölcsi bizonyítványok kiadása is.

• Az Országgyűlés elfogadta a MÁV Általános Biztosító Egyesülettel (ÁBE) kötött kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) szerződéseken alapuló kártérítési igények érvényesítésének szabályairól szóló törvényt.

Forrás: MHO

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top