Close

Beélesítették a járási rendszert

Jelentős lépésként értékelték a kormány és az önkormányzatok képviselői a fővárosi járási hivatalok létre­hozásáról szóló megállapodást, amelyet tegnap írtak alá a felek. Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter az új rendszer kapcsán hangsúlyozta, hogy a korábbinál jobb köz­igazgatás kialakítása volt a céljuk.

Ünnepélyes keretek között tegnap aláírták a budapesti polgármesterek a hivatalok kialakítására vonatkozó kétoldalú megállapodást a fővárosi kormányhivatallal. Az ünnepségen felszólaló Navracsics Tibor köszönetet mondott a kerületek vezetőinek az együttműködésért, kitérve arra, hogy talán ennek a megállapodásnak a létrehozása ígérkezett a legnehezebbnek. A közigazgatási miniszter hangsúlyozta, hogy az államigazgatás és az önkormányzatok egymásra vannak utalva, ugyanakkor ki is egészítik egymást. Az önkormányzatok a közösségek lelkét jelentik, az állam pedig a közügyek intézésének vázát adja – mondta. Az új rendszerben a polgárok érezni fogják, hogy nemcsak az ő pénzükből, hanem értük működik a hivatal – szögezte le a miniszter.
Pesti Imre fővárosi kormánymegbízott beszédében utalt arra, sok vita előzte meg a megállapodást, de annak elfogadása azt jelzi, hogy pártállástól függetlenül mindenki úgy gondolja, az átalakítás szakmailag támogatható. Pesti felidézte, hogy az állami feladatok egy része 1990 után átkerült az önkormányzatokhoz, ám két éve a kormányt alakító Fidesz úgy ítélte meg, hogy az államigazgatási feladatok egy részét hatékonyabban lehet végezni, ha azokat a kormány-, illetve járási hivatalokhoz delegálják. A kormánymegbízott elmondta, hogy a 2013-tól Budapesten létrejövő 23 járási hivatalban összesen kétezren dolgoznak majd. A hivatalok reggel nyolctól este nyolcig lesznek nyitva, de a tervek szerint az egyik, a VI. kerületben kialakítandó intézmény éjjel-nappal az állampolgárok rendelkezésére áll majd.

A budapesti önkormányzatok nevében felszólaló Hassay Zsófia terézvárosi polgármester üdvözölte a megállapodást, hangsúlyozva, hogy a járások kizárólag államigazgatási feladatokat vesznek majd át. A polgármester szerint az eddigi rendszer nem volt szerencsés, ugyanis keveredtek az önkormányzati és az államigazgatási feladatok. Hassay azt is kiemelte, hogy az állampolgároknak semmit nem kell majd másképp csinálniuk, ha el akarnak intézni egy ügyet, csak annyit éreznek majd, hogy felgyorsul a folyamat. Az együttműködést korábban a három budapesti MSZP-s polgármester is aláírta, de ők tiltakozásképpen nem vettek részt az ünnepségen.

Nem vizsgálják az eladósodás okát

Az önkormányzatok állami adósságátvállalásakor nem vizsgálják, hogy egy adott település milyen célból vett fel hitelt, miért adósodott el – mondta Tállai András önkormányzati államtitkár az M1 Ma reggel című műsorában. Hozzátette, a cél az, hogy az önkormányzati rendszer fizetésképes legyen, és január elsején tiszta lappal indulhasson. Az államtitkár hangsúlyozta: a „jövő rendszere” nem fogja megengedni, hogy egy önkormányzat eladósodjon vagy túlköltekezzen.
(MTI)

Forrás: MHO

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top