Close

Jankovics Marcellé az első díj

Jankovics Marcell rendezőnek ítélték oda az első díjat a vasárnap zárult Szolnoki Nemzetközi Képzőművészeti Filmszemlén. Az alkotó Madách Imre Az ember tragédiája című színműve nyomán készített egész estés animációs filmjéért kapta meg az elismerést.

A késő estébe nyúló szombati díjkiosztón a második díjat a lengyel Marcin Latallo vehette át A poszter másik oldala című filmjéért. A közel egyórás dokumentumfilm azokról a lengyel művészekről szól, akik posztereikkel fejezték ki az alkotói szabadságot a kommunista időkben. A harmadik helyezett Ulrich Gábor, a Memoir című rövid animációs film alkotója lett.

A rendezvényen életműdíjat adományoztak Gulyás János filmrendezőnek, operatőrnek, a magyar dokumentumfilmezés meghatározó személyiségének és egyik úttörőjének több évtizedes elkötelezettségéért és lankadatlan figyelméért. Ugyancsak életműdíjban részesült Kardos Sándor filmrendező, operatőr, aki a magyar kísérleti film legeredetibb alkotójaként, a filmes látványvilág új lehetőségeinek felmutatásáért részesült az elismerésben.

A filmfesztiválra 43 országból 263 filmet neveztek, a válogatás után ebből hatvanöt került a versenyprogramba. Az alkotásokat háromtagú zsűri értékelte, amelynek elnöke Szemadám György Munkácsy-díjas festőművész, két tagja pedig Haris László fotóművész és Hódi Jenő, a Budapest Film Academy (BFA) alapítója, ügyvezető igazgatója volt. A fesztivál fővédnöki tisztét Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke látta el.
Szolnok 1969 óta befogadója a képzőművészeti jellegű filmes eseményeknek, a mustra 2010-ben ünnepelte 40. születésnapját. A szervezők célja a kezdetek óta változatlan: ápolni a film- és képzőművészet kapcsolatát, összeköttetést teremteni a két művészeti ág alkotói között.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top