Close

Itt a fűtésszezon! – a kéményeket is ellenőriztetni kell

Hazánkban a kémények állapota tragikusnak mondható, hiszen szinte nem telik el úgy hónap a fűtési szezonban, hogy ne hallanánk szénmonoxid mérgezésről vagy a rossz füstgázelvezetés okozta balesetekről. A biztonságos kéményhasználat és az emberi egészség védelmének érdekében a Leier Hungária Kft. az Első Magyar Kéményszövetséggel és a Magyarországi Kéményseprőmesterek Szövetségével karöltve 2012. október 15-én – a fűtésszezon elindulásának napján – ismét felszólalt azért, hogy az emberek kiemelt figyelmet szenteljenek lakókörnyezetük biztonságának, megvédve magukat és családjukat az esetlegesen bekövetkezhető tragédiától.

Magyarországon 4,6-5 millió üzemelő és tartalékkémény található, amelyek közül mintegy száz-száztízezer életveszélyes, és több mint félmillió szorul javításra, ám az adatokat a kontroll nélkül egyre fokozottabban terjedő fatüzelés miatt csak megbecsülni lehet. A kémények és tüzelőberendezések a biztonságos működés érdekében odafigyelést és folyamatos ellenőrzést igényelnek, mivel a hibás, elöregedett és elavult rendszerek komoly életveszélyt jelenthetnek, ahogyan azt az évi közel 30 haláleset is jelzi.
 
A Leier Hungária Kft., az Első Magyar Kéményszövetség és a Magyarországi Kéményseprőmesterek Szövetsége 2012-ben ismét az ellenőrzés, karbantartás, korszerűsítés, valamint a megfelelő kontroll melletti üzembe helyezés hangsúlyozásával az egészség- és a vagyonbiztonság megőrzése mellett, az energiatakarékosságért és a levegőtisztaság-védelméért kampányol. Az október 15-i, hivatalos, országos fűtésszezon kezdetére való tekintettel, egy budapesti lakóház tetején tartott sajtótájékoztató keretében kívánták felhívni a lakosság figyelmét a tudatos kémény kiválasztásra és használatra, illetve a mai előírásoknak megfelelő kéményépítés fontosságára.
 
„Sajnos még mindig igaz az, hogy az országban – legfőképpen Budapesten – katasztrofális állapotok uralkodnak a háztetőkön. Némi javulás tapasztalható ugyan a kémények állapotában, hiszen a nagyobb figyelem, ami a felújítások sürgetésére irányul, lassan megteszi hatását. Emellett az idei évben meghirdetett Új Széchenyi Terv keretében elindult egy olyan fűtéskorszerűsítést támogató program, amelyben vissza nem térítendő, támogatást kaptak a pályázók fűtőkészülékek cseréjére, és most először az azokhoz alkalmas új kémények beépítésére is lehetett pályázni.” – mondta el Leikauf Tibor, a Magyarországi Kéményseprőmesterek Szövetségének elnöke, majd hozzátette: „Mindannyiunk érdeke, hogy mind a különféle kéményseprő szövetségek, mind a kormányzat és nem utolsó sorban a multinacionális cégek összefogjanak, hogy hazánk kéményei a lehető legmodernebb, legbiztonságosabb és költségkímélő módon újuljanak meg.”
 
„Tevékenységünk egyik legfontosabb célja, hogy rávilágítsunk a régebbi technológiával készült kémények felújításának lehetőségeire, és megismertessük az új módszereket a tulajdonosokkal.” – mondta el Kocsis Csaba, az első Magyar Kéményszövetség Felügyelő Bizottságának tagja, majd hozzátette: „A Leier – mint az egyik legjelentősebb építőipari szereplő és kéményrendszer forgalmazó – szakembereinek ajánlása szerint, a hosszú távú, biztonságos megoldás érdekében teljes rendszer vásárlása ajánlott, hiszen a cég 33 év rendszergaranciát vállal kéményeire. Az új kémény felhúzása, vagy a régi cseréje – a közhiedelemmel ellentétben – egy nap alatt kivitelezhető.”
 
A felelős kéményhasználatot és kéménykorszerűsítést nem lehet elégszer hangsúlyozni, hiszen a folyamatos kommunikáció ellenére is akadnak olyanok, akik szilárd tüzelés (fatüzelés döntően) esetén tudatlanul (nem ismerve az idevonatkozó jogszabályi előírásokat), vagy tudatosan (félve attól, hogy a kéményseprők olyan hibákat találnak, melynek eredménye esetleg költséges javítás, építési-, vagy tűzvédelmi hatósági eljárást vonhat maga után) el kívánják titkolni a kémény használatát.  

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top