Close

További rendőrtiszteket gyanúsítottak meg 2006 ősze miatt

Már tizenegy gyanúsítottja van a 2006. őszi rendőrterror miatt indult nyomozásoknak, miután hét újabb rendőrt vontak eljárás alá, köztük egy tábornokot. Az érintettek nevét az ügyészség nem árulta el – írja pénteki számában a Magyar Nemzet.

Hét új gyanúsítottat hallgatott ki a közelmúltban a Központi Nyomozó Főügyészség debreceni regionális osztálya a 2006. őszi rendőrterror kapcsán indult eljárások egyikében – értesült a Magyar Nemzet. Balogh Zoltán főügyészségi szóvivő közölte: a hét új gyanúsítás abban a büntetőeljárásban történt, amelyet 2010. november 12-én rendeltek el elöljárói intézkedés elmulasztásának bűntette és más bűncselekmény gyanújával.

További gyanúsítások várhatók 2006 kapcsán

A terheltek közül egy főhadnagyot, három törzszászlóst és két főtörzszászlóst egy-, míg egy tábornokot többrendbeli elöljárói intézkedés elmulasztásának bűntettével gyanúsítottak meg – mondta a Magyar Nemzetnek.

Balogh Zoltán arra nem tért ki, konkrétan melyik 2006. őszi esemény miatt vonták eljárás alá a rendőröket, azonban annyit elárult, a közeljövőben további gyanúsítások várhatók. Megemlítette: ebben az ügyben már több mint ötszáz embert hallgattak ki tanúként. A szóvivő jelezte: eközben a két másik, 2006. őszi rendőri intézkedésekkel összefüggő büntetőeljárás is folyamatban van.

Gulyás feljelentése alapján indultak az eljárások

A három említett büntetőeljárás Gulyás Gergely 2010. novemberi feljelentése alapján indult. A feljelentés első pontja elöljárói intézkedés elmulasztásának gyanúját vetette fel, amiért Bene László akkori országos rendőrfőkapitány nem indított fegyelmi vizsgálatot Gergényi Péter volt budapesti főrendőr ellen a tévészékház ostromakor késve elrendelt riadó miatt.

Ismert, hogy a 2006-os tévéostrom után megtorlásként rendezett életű családok erőszakot kerülő gyermekeit tartóztatták le – írta meg a Magyar Nemzet. A bíróságok emellett futószalagon hozták meg az ítéleteket a tüntetők elzárásáról. Közben több olyan bírósági ítélet is született, melyekben kimondták: a 2006 őszi rendőrattak után több demonstrálót jogtalanul bántalmaztak, hurcoltak el vagy tartottak fogva. A parlament indén márciusban elfogadta a Balsai-jelentést, amely a 2006. szeptember 19-e és 22-e között, valamint október 23-án lezajlott tömegdemonstrációkat vizsgálta.

Forrás: mno

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top