Close

Újrapályáztathatják a bírói állásokat

Egyelőre óvatosan nyilatkoznak az általunk megkérdezett jogászok is arról, hogy mi történik akkor, ha a korhatárváltozások miatt nyugdíjba küldött bírákat a munkaügyi bíróságok jogerősen visszahelyezik pozícióikba.

Bírósági forrásaink szerint ebben az esetben alapvetően a bírák jogállására vonatkozó egyedi szabályozás alapján újra kell pályáztatni az adott pozíciót. Ugyanakkor hangsúlyozták, hogy mivel minden eset egyedi, természetesen más megoldások is születhetnek. Ahogy az Országos Bírósági Hivatal is hangsúlyozta tegnapi közleményében: a közpénzekkel való felelős gazdálkodás követelményeit szem előtt tartva nyitottak a felperesek egyezségi ajánlataira. Az általános vélemény szerint azonban nem érdemes még annyira „előreszaladni”, miután csak elsőfokú ítéletek születtek.

Ahogy lapunk is beszámolt róla, tegnap a Zalaegerszegi Munkaügyi Bíróság első fokon két bíró keresetének is helyt adott, és a visszahelyezte őket tisztségükbe. Czuglerné Ivány Judit, az ELTE Munkajogi és Szociális Jogi Tanszékének adjunktusa ugyanakkor arra hívta fel a figyelmünket, hogy meghatározó, mi szerepel az érintett kinevezési okmányában. A munkajogász a megoldások között említette az áthelyezést vagy a másik munkakörbe beosztást is, de ez csak az érintett beleegyezésével vagy ideiglenesen történhet. Arra a kérdésünkre, hogy mennyire lehet elfogulatlan egy ilyen perben egy olyan munkaügyi bíró, akit például nemsokára szintén hátrányosan érinthet a nyugdíjkorhatár-változás, azt mondta: az ilyen körülmény nem befolyásolhatja a bírót, aki esküt tett. Ezzel együtt lehet elfogultsági kifogással is élni – tette hozzá.

Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter az elsőfokú döntéseket ösztönzőnek nevezte, hogy minél hamarabb rendezzék a kérdést, amit törvényhozási szinten kell megtenni.
Forrás: magyarhirlap.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top