Close

FUTURA – magtárépületből élményközpont

A Szigetköz fővárosában, Mosonmagyaróváron augusztus 17-én este, a Szent István Napok keretében a nagyközönség számára is megnyílt a FUTURA Interaktív Természettudományi Élményközpont. A 300 éves, felújított háromemeletes egykori magtárépület négy szintjén a négy őselem – a víz, a föld, a levegő és a tűz – titkaiba pillanthatunk be. A létesítményben összesen mintegy 50 féle játékban lehet elmerülni. Az 1,5 milliárdos beruházáshoz Mosonmagyaróvár Önkormányzata 1,3 milliárdos uniós támogatást kapott.  

A természettudományokra fókuszáló élményközpontban különféle természeti jelenségeket, illetve emberalkotta technikai eszközöket ismerhetünk meg, és mindent ki is próbálhatunk.  
A Föld szintjén a Szigetköz különleges élővilága hív felfedező útra, de van itt hangyavár, hullámgenerátor, földrengésszimulátor, alternatív járművek, és  megcsodálhatjuk a mostari hidat is.   
A víz szintje a víz körforgását, a folyómedrek kimosását mutatja be, de megismerkedhetünk a vízszolgáltatás részleteivel, a hajózsilipek működésével is, és láthatunk Dunakutató batiszkáfot és malomkereket is.
A levegő szintjén időjósként is kipróbálhatjuk  magunkat, beülhetünk egy Boeing 737 pilótafülkéjébe, és játszhatunk óriás orgonán. Megtudhatjuk, hogyan alakulnak ki a felhők és milyen a homokdűnék vándorlása a sivatagban.
A tűz szintjén Napteleszkópot, mobil planetáriumot láthatunk, de van itt sötétszoba, tükörszoba. A Mini Space World a világűr egy részletének lekicsinyítése. Ha kedvünk tartja, a lézeres célbalövést is gyakorolhatjuk.

A magtárépület kiállító- és élménytereihez egy új építésű, 100 személyes auditórium is csatlakozik, melyet a környék szülöttéről, a fizika és a villamosságtan nevezetes tudósáról, Simonyi Károlyról neveztek el.
Az épület előtt egy rudakból és huzalokból álló toronyszerű térbeli szerkezet, a Tensergrity kapott helyet, melynek különlegessége, hogy egyik rúd sem ér a másikhoz.

A 32 ezer lakosú, nagy múltra visszatekintő kisváros két régi település, Moson és Magyaróvár egyesüléséből jött létre, nem is olyan régen, 1939-ben. Ennek megfelelően két központja van. Az óvári várat a 13. században római maradványokra építették. A városka számos szép barokk műemlékkel ékeskedik. Különleges látnivalója a Hanság Múzeum. Európa egyik legjobb gyógyvizén alapul a Bio Flexum Termál Gyógyfürdő.
 
Szöveg és kép: Bognár Mária

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top