Close

Bírák nyugdíjazása – Magyar Narancs – Handó Tünde: nekem a jogszabályokból kell kiindulnom

Az Országos Bírói Hivatal (OBH) elnöke a bírák nyugdíjazása ügyében nem fordul a köztársasági elnökhöz. Handó Tünde a Magyar Narancs csütörtöki számában megjelent interjújában azt mondta, neki a jogszabályokból kell kiindulnia, és „ha valamit szeretnénk ebben az ügyben, ahhoz a jogszabályokat kell módosítani”.

A héten megjelent sajtóhírek szerint nyugdíjazott bírák Áder Jánoshoz fordulhatnak, kérve, hogy az államfő vonja vissza az idén nyugdíjazott bírák felmentéséről meghozott korábbi köztársasági elnöki határozatokat. Schmitt Pál államfőként március 29-én 194 felmentő határozatot írt alá, Áder János pedig július 6-án mintegy negyven hasonló dokumentumot látott el kézjegyével.

Handó Tünde a Magyar Narancsnak nyilatkozva azt mondta, sajnálatosnak tartja, ha „nagy tekintélyű bírók olyan kezdeményezésekkel élnek, ami jogi nonszensz. Én óva inteném ezeket a kollégákat attól, hogy ilyen akciókba kezdjenek, mert csak a saját szakmai tekintélyüket ássák alá”.

Az OBH elnöke úgy fogalmazott: ha a kormány a hivatal véleményét kéri, a „nagyon összetett érdekekre figyelemmel”, vagyis nemcsak a 230 érintett bíró, hanem 2.700 bíró és a mintegy 11 ezer alkalmazott sorsára és a bírósági szervezet megbízható működésére tekintettel teszi meg a javaslatait. Hangsúlyozta, a valódi megoldás az lenne, ha valamennyi bírónak garantálhatnák az egzisztenciális biztonságot.

Arra a felvetésre, hogy az Alkotmánybíróság döntése nyomán azok a bírók, akiknek idén már megszűnt, illetve megszűnik a szolgálati jogviszonya, vélhetőleg megnyerik azokat a munkaügyi pereket, amelyeket kinevezésük visszaszerzésére indítanak, Handó Tünde úgy válaszolt, azt, hogy mi következik a bírósági ítéletekből, majd akkor kell eldönteni, amikor ezek az ítéletek megszületnek.

„Az, hogy valaki visszanyerje a státuszát, a jogszabályokból nem olvasható ki” – mutatott rá. Arra is kitért, hogy a jelenlegi jogi helyzet szerint az államfő ismételten kinevezi a bírót, ha a szolgálati jogviszony jogellenes megszűnését a bíróság megállapítja.

Handó Tünde kijelentette, felelősséget érez minden felmentett és nyugdíjazott bíró iránt, és az elmúlt hónapokban is azon igyekezett, hogy lehetőséget adjanak nekik arra, tapasztalatukat és tudásukat a bírói szervezeten belül hasznosíthassák, noha bíróként már nem tevékenykedhetnek.

Ezért indítottak egy tanfolyamot, ahol mediációs képzettséget szerezhettek, emellett olyan munkacsoportok tevékenyednek a bírói hivatalhoz kapcsolódva, amelyekben sok nyugállományba helyezett vagy oda kerülő bíró dolgozik – mondta. Hozzátette: a gyermekbarát igazságszolgáltatásról indítandó projekt vezetésére is egy nyugdíjazott bírót kértek fel.

Az OBH elnöke arról is beszélt, tévhit, hogy az idős bírák helyére fiatalok kerülnek. Akik az elmúlt időben bírói kinevezést kaptak, nem a törvényszéki szintre vagy a Kúriára kerültek – mondta. Úgy vélte, nem feltétlenül igaz az sem, hogy egy idősebb bíró tárgyi tudása nagyobb, mint egy fiatalé.

A most távozó bírák komoly tudására és élettapasztalatára mindazonáltal szükség van – hangoztatta. Megjegyezte: nem bánná, ha újabb kinevezésekkel visszakerülhetnének – nem feltétlenül azokra a helyekre, ahonnét távoztak, hanem oda, ahol tudásukkal és tapasztalatukkal segíthetnék az ügyhátralék ledolgozásában a bíróságokat.

Forrás: mti

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top