Close

Magyar EP-képviselő: jelképértékű, hogy fiatalok indították az első polgári jogszabály-kezdeményezést

Göncz Kinga európai parlamenti képviselő (MSZP) szerint „jelképes jelentősége van annak, hogy az első európai polgári kezdeményezést, amelyet nyilvántartásba vett az Európai Bizottság, fiatalok indították el”.


Külön öröm, hogy a szervezők között három magyar fiatal van – tette hozzá a képviselő a Fraternité 2020 elnevezésű kampány európai parlamenti bemutatkozásán.

 

Mint Göncz Kinga közleménye emlékeztet rá, az előreláthatólag nyár végén kezdődő aláírásgyűjtés célja, hogy az Európai Unió bővítse, tegye szélesebb körben elérhetővé az európaiak mobilitását elősegítő programokat.

A polgári kezdeményezés intézményét a nemrégiben életbe lépett Lisszaboni Szerződés vezette be az EU-ban. Lényege, hogy megfelelő számú aláírás összegyűjtésével a lakosság is kezdeményezheti uniós jogszabályok módosítását vagy újak megalkotását.

„A Fraternité 2020 európai polgári kezdeményezés, amely arra irányul, hogy a fiatalok és általában véve az európaiak többet utazzanak, jobban megismerjék egymást és egymás kultúráját, olyan cél, amelyet minden erőnkkel érdemes támogatni” – fejtette ki Göncz Kinga az Európai Parlamentben tartott szerdai sajtótájékoztatón. Szerinte „ez a kampány tartalommal tölti meg azt a közös és gyakran hangoztatott törekvésünket, hogy Európát közelebb hozzuk a polgárokhoz”. „Az Európán belüli mobilitás támogatásával, az Erasmus és más csereprogramok bővítésével, a határokon átnyúló önkéntesség ösztönzésével ezt a célt valósíthatjuk meg” – fogalmazott a közlemény szerint a képviselő, aki az európai polgári kezdeményezés egyik parlamenti véleményezője volt.

Forrás: mti

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top