Close

Elindult a hulladékmentes Dunáért program

Több konténernyi műanyag palackot gyűjtöttek össze a Dunán egy Magyarországon első alkalommal bemutatott, speciális berendezéssel a Waste Free Danube (WFD) Projekt – A hulladékmentes Dunáért program szerdai nyitórendezvényén a Komárom-Esztergom megyei Neszmélyen.

A WFD Projekt tájékoztatása szerint a folyók és folyópartok megtisztítását célzó uniós kezdeményezéshez Magyarország az elsők között csatlakozott. A tervek szerint hamarosan valamennyi Duna-menti ország bekapcsolódik a programba.

A műanyag palackokat egyszerűen és gyorsan összegyűjtő halászhálót francia halászok fejlesztették ki néhány éve. A neszmélyi kikötőben felállított palackgyűjtő háló körülbelül 1 köbméter hulladékot, többségében műanyag palackot fogott fel néhány óra alatt.

A bemutatóval párhuzamosan az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság közmunkások bevonásával a Komárom-Süttő közötti, körülbelül négy kilométeres partszakaszon gyűjtötte a különböző hulladékokat, illetve az eldobált szemetet. Az akció során csaknem 100 köbméter hulladék gyűlt össze, ebből körülbelül 30 köbméter volt a műanyag palack.  

A tervek szerint a WFD Projekt keretében az idén júliustól októberig havonta szervezik meg a hulladékgyűjtést. Az év végén összegzik a tapasztalatokat, majd készül egy tanulmány, amely segítséget nyújthat más magyarországi folyók megtisztításához is.

A WFD magyarországi projektje három magánvállalat, a Tatai Környezetvédelmi Zrt. (TKV Zrt.), a tatabányai Mikrolin Kft. és a sárvári központú HUKE (hulladékkezelési) csoport szervezésében és közreműködésével valósul meg. Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság a Start-munka program keretében az állami tulajdonú belvízcsatornák és vízfolyásmedrek karbantartásába közmunkásokat von be.

A projekthez szakmai támogatást biztosított a Vidékfejlesztési Minisztérium, az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottsága, az Észak-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság, illetve az érintett települések polgármesterei – közölte a WFD Projekt.

Forrás: mti

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top