Close

Új Szó: nem jutott a dél-szlovákiai magyar falvaknak a Fico-kormány rendkívüli támogatásából

Semmit sem kaptak a rimaszombati járásnak a magyar nyelvhatártól délre eső települései abból a támogatásból, amelyet három dél-szlovákiai járás számára hagyott jóvá a szlovák kormány júniusi kihelyezett ülésén – írta az Új Szó című szlovákiai magyar napilap szerdán.

A Fico-kabinet poltári ülésén a tartalékalapjából szabadított fel hárommillió eurót, három – részben magyarok lakta – dél-szlovákiai járás infrastrukturális és egyéb célú fejlesztésének a támogatására.

A hárommilliós csomagból egymillió euró jutott – a munkanélküliség szempontjából országosan az egyik legrosszabb helyzetben lévő – rimaszombati járásra. A kormány támogatását három város – Rimaszombat, Nyústya és Tiszolc – mellett tizenhét további, a járás északi részén fekvő település között osztják el. Ám „a nyelvhatártól délre eső településekre egyetlen cent sem kerül” – írja a szlovákiai magyar napilap, amely szerint a támogatásból általában azokra a településekre jutott, amelyek élén a kormánypárt, az Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) által jelölt vagy a párttal rokonszenvező polgármesterek állnak.

A rimaszombati járás déli településein élők nehezményezik az eljárást. Úgy vélik, hogy a rendkívüli kormánytámogatást sokkal arányosabban is el lehetett volna osztani, és égetőbb problémák megoldására is lehetett volna adni. Érvelésük szerint a pénz elosztása azért is méltánytalan, mivel a kedvezményezettek sorából éppen azok a falvak és kistérségek maradtak ki, amelyekben a legmagasabb a munkanélküliség és a legrosszabb a szociális helyzet.

Forrás: mti

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top