Close

Spanyolország az Európa-bajnok

Kattints a képre a teljes mérethez!Az elődöntők után már-már azt lehetett hinni, hogy Olaszország a spanyolokat is képes bedarálni, ám nem lett igazuk azoknak, akik szoros döntőt vártak. Spanyolország egy félidő alatt eldöntötte a kupa sorsát, a második játékrészben pedig gáláztak Vicente del Bosque tanítványai. A vége nagyon sima 4-0 lett, Spanyolország megvédte Eb-címét, ami eddig még egy csapatnak sem sikerült.

Idén sem volt ellenszer a spanyolok focijára, legközelebb talán a portugálok álltak a diadalhoz, az olaszok viszont úgy tűnik, hogy Németország ellen elhasználták az összes puskaporukat, a döntőben a meglepetés elmaradt, Balotelli nem tett csodát a spanyolok pedig három világverseny óta uralják a foci birodalmát.

Az olasz válogatottat teljesen lesajnálták a kontinenstorna előtt, meglepő módon még a csapat tagjai sem vártak jó szereplést. A csoportból való magabiztos továbbjutást viszont két nagy skalp követte, az angolok elleni tizenegyespárbajt követően a németek ellen nagyon magabiztos játékkal rukkoltak elő az olaszok. A döntőben aztán újra összefutott a C-csoport két nagyágyúja, talán mindenki hasonló játékra számított, mint a három héttel ezelőtti 1-1-en, de mint tudjuk, nincs két egyforma mérkőzés. Nyomokban sem hasonlított a csoportmeccshez.

 
A spanyolok nagyon jól kezdték a mérkőzést, negyedóra sem kellett az olasz védelem feltöréséhez, Fabregás az alapvonalról szinte fejbe rúgta David Silvát, aki szép mozdulattal bólintott a tehetetlen Buffon hálójába. Ezután az olaszok percei következtek, előbb Cassano majd Balotelli veszélyeztetett, Chiellini viszont megsérült, Balzaretti állt be a helyére. Ezután nyugodtabb pillanatok következtek, ám a 41. percben ismét villantak a spanyolok, Xavi kitűnő indítását Jordi Alba váltotta gólra, a szünetben kettővel mentek a spanyolok.
 
A félidőben változtatott Prandelli, Di Natale jött be Cassano helyére, aki jó cserének bizonyult, többször is helyzetbe került a második játékrész elején, ám nem tudta bevenni Casillas kapuját. Motta az 56. percben lépett pályára, sokáig azonban nem lehetett csapata segítségére, nem sokkal később lesérült, így az utolsó harminc percben emberhátrányban focizott a Squadra Azzura. A spanyolok nem ültek rá az eredményre Torrest a 75. percben cserélték be, és a hajrában meg is hálálta a bizalmat. Xavi szemfüles volt, labdát lopott, passzából pedig Torres megszerezte a spanyolok harmadik gólját. A kegyelemdöfés még csak ezután következett, Mata is beállt az utolsó percekre, és ha már a pályán volt, gólt is szerzett. Torres nagyon önzetlenül, gólhelyzetben passzolt középre, Mata az üres kapuba lőtt, beállítva ezzel a végeredményt, Spanyolország négy góllal múlta felül Olaszországot. Torres csereemberként lett gólkirály, és ő az első, aki két Eb-döntőn is gólt szerzett. Izgalmas Európa-bajnokságon vagyunk túl, szerencsére az ukrán-lengyel szervezés végül kiállta a próbákat, a kritikák alaptalannak bizonyultak. Négy év múlva már 24 csapatos lesz az Eb, amelynek Franciaország tizenkét városa ad otthont.

Spanyolország-Olaszország 4-0 (2-0)
Kijev, 64 ezer néző, v.: Pedro Proenca (portugál)
gólszerzők: Silva (14.), Jordi Alba (41.), Torres (84.), Mata (88.)
sárga lap: Piqué (25.), illetve Barzagli (45.)
Spanyolország: Casillas – Arbeloa, Piqué, Ramos, Jordi Alba – Xabi Alonso, Xavi, Busquets – Silva (Pedro, 59.), Fabregás (Torres, 75.), Iniesta (Mata, 87.)
Olaszország: Buffon – Abate, Barzagli, Bonucci, Chiellini (Balzaretti, 21.) – Marchisio, De Rossi, Pirlo, Montolivo (Motta, 56.) – Cassano (Di Natale, a szünetben), Balotelli

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top