Close

Azonnali kárenyhítést sürget az MSZP

Több száz hektár dinnyét és két-három ezer hektár szántóföldi növényt vert el a jég hétvégén Békés megye déli részén Szabadkígyós, Újkígyós, Pusztaottlaka, Csanádapáca, Medgyesegyháza és Medgyesbodzás külterületén.

Varga Zoltán országgyűlési képviselő, a szocialisták megyei elnöke keddi sajtótájékoztatón azt mondta: a legsúlyosabb károkat Csanádapácán okozta a vihar, van olyan dinnyetermelő, akinek az összes termését elverte a jég.

Párttársa, Gőgös Zoltán elmondta: az azonnali kárenyhítéshez, így az előleg kifizetéséhez a gazdálkodóknak tizenöt napon belül jelezniük kell igényüket.

A parlament mezőgazdasági bizottságának alelnöke szerint legkésőbb ősszel módosítani kell a kárenyhítési rendszert, mert azt nem az európai uniós szabályokkal összhangban alkalmazzák, és ez az üzleti biztosítással nem rendelkező termelőket sújtja. Arra is kitért, hogy megítélésük szerint az elemi kárra kötött biztosításokat ki kellene venni az új biztosítási adó hatálya alól, mert az csak tovább drágítja az egyébként is sokba kerülő biztosításokat.

Az MSZP-s politikus azt is közölte: ismét kezdeményezni fogják az alapvető élelmiszerek forgalmi adójának öt százalékra csökkentését, ehhez azonban véleményük szerint változtatni kell a személyijövedelemadó-rendszeren is. Az áfacsökkentés nagy segítség lenne a mezőgazdasági ágazatnak, növelné a fogyasztást, így hamar pótolná a kieső bevételeket és visszaszorítaná a feketegazdaságot – jelentette ki Gőgös Zoltán.

Forrás, fotó: MTI

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top