Close

Financial Times a nyugdíjrendszerről, Berliner Zeitung a kínai befektetésekről

A Financial Times brit gazdasági napilap a magyarországi magánnyugdíjrendszerről közölt írást, a Berliner Zeitung német baloldali lap a magyar-kínai megállapodásokról írt beszámolót hétfői számában.

A magánnyugdíjrendszerekkel kapcsolatos rossz irányítási döntések sok közép-kelet-európai országban csalódottságot keltettek a megtakarítások birtokosai és a nyugdíjpénztárak körében egyaránt, a legrosszabb példa azonban Magyarország, ahol ezt a rendszert 2010-ben gyakorlatilag államosították, és a kormány a költségvetési hiány kezelésére fordította a vagyont – írta hétfői térségi körképében a Financial Times. A londoni gazdasági napilapnak a Raiffeisen Capital Management (RCM) közép-kelet-európai igazgatója, Christa Bernbacher úgy fogalmazott, hogy Magyarországon a nyugdíjrendszer második pillérét „többé-kevésbé kiirtották”, a vagyonokat bevitték az első – állami – pillérbe, és „a legnagyobb valószínűséggel már el is költötték más kötelezettségekre”.
http://www.ft.com/cms/s/0/653319d0-944c-11e1-bb0d-00144feab49a.html#axzz1uAz8aoAI

Frank Herold, a Berliner Zeitung Magyarországgal rendszeresen foglalkozó munkatársa Magyarország mint második próbálkozás című írásában kifejtette: kínai cégek „évek óta keresnek európai referenciaprojekteket, amelyekkel megnyithatják a nagy uniós belső piac kapuját”. Elsőként Lengyelországban próbálkoztak, a Varsó-Berlin autópálya megépítésével, ez azonban „botrányba fulladt”, amikor kiderült, hogy „a kínaiak nem fizették ki az alvállalkozókat”. A „kínaiak most ismét próbálkoznak” ezúttal Magyarországgal, amely „az európai befektetőknél sokat veszített vonzerejéből” – fejtette ki Herold, utalva a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) felmérésére, amely egyebek között kimutatta azt, hogy az „európai befektetők már egy ideje több tőkét vonnak ki Magyarországról, mint amennyit beruháznak ott”. A kínaiak elköteleződése Magyarország iránt így „éppen jókor jön”, de az általuk biztosított forrás „csupán csepp a tengerben”, és „illúziónak” bizonyulhat az az elképzelés, hogy „Kína és Kazahsztán segítségével függetlenebbé lehet válni az EU támogatásától”.

Forrás: mti

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top