Close

A magyar és a szlovén államfő szerint vonzó régió lehet a Rábavidék és a Muravidék

A magyar és a szlovén államfő szerint vonzó régió lehet a magyarországi szlovén nemzeti kisebbség által lakott Rábavidék és a szlovéniai magyarok lakta Muravidék.

 

Schmitt Pál és Danilo Türk a két térség lehetséges szerepéről csütörtöki közös sajtótájékoztatóján beszélt a Vas megyei Felsőszölnökön, miután az államhatárt is átlépve bejárták az említett vidéket, találkoztak a kisebbségek vezetőivel, felkeresték a két tannyelvű iskolákat, meglátogatták a tájházat és helytörténeti múzeumot, valamint közösen megnyitottak egy magyar-szlovén üzleti fórumot is.

A két államfő Felsőszölnökön közös sajtótájékoztatót tartott. Szentgotthárdon jelenlétükben írtak alá egy a két ország nemzeti kisebbségei közötti együttműködési megállapodást is.

Köztudott, hogy mind Szlovénia, mind pedig Magyarország szívén viseli a kisebbségek sorsát – hangoztatta a sajtótájékoztatón Schmitt Pál.

Hozzátette: szlovén kollégája kezdeményezte, hogy járják végig együtt a határ menti térséget, közösen szerezve tapasztalatokat arról, hogyan élnek ott az önmagukat szlovén kisebbségnek és magyar kisebbségnek valló emberek.

Megbizonyosodhattunk arról, hogy Felsőszölnökön a kisebbségek jogait nemcsak szavakban, de tettekben védik – utalt a magyar államfő a Felsőszölnökön meglátogatott kétnyelvű általános iskolára és a helyi szlovén nemzeti kisebbség által létrehozott tájházra, a Kühár emlékházra.

Itt egy nagyon szép példáját láttuk közgyűjteménynek, hagyományőrzésnek, valamint az anyanyelv ápolásának – mondta Schmitt Pál.

Danilo Türk szlovén köztársasági elnök szerint egy új, korszerű európai vízió rajzolódik fel a térségben, ahol az együttműködés mind a két nemzet javát szolgálhatja a jövőben.

Természetesen az együttműködésben gyakorlati problémák is vannak, amelyeket meg kellene oldani, ilyen például a Felsőszölnököt Kétvölgyel összekötő út kiépítése, amely hosszú ideje várat magára – tette hozzá.

Danilo Türk hangsúlyozta: a két köztársasági elnök kölcsönös látogatása szimbolikus jellegű, de bízik abban, hogy az egy jó kiindulási pontként szolgál majd a jövőben az együttműködésre.

Újságírói kérdésre válaszolva Schmitt Pál elmondta: a Felsőszölnök és Kétvölgy közötti út építési engedélyei tudomása szerint már megvannak, félő azonban, hogy mire elkezdődik az építkezés ezek az építési engedély lejár, ezért a kivitelezés mielőbbi megkezdését látja indokoltnak.

Az MTI tudósítójának kérdésére a magyar köztársasági elnök elmondta: fontos feladatának, kötelességének tartja, hogy felkeresse a szomszédos országokban élő magyar kisebbségeket, ezért hasonló látogatások tesz majd a jövőben is.

 

Forrás: mti

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top