Close

EB-szóvivő: jogi és objektív alapon marad a bizottság

Szakszerű és konkrét eszmecserét folytatott az Európai Bizottság szerdai ülésén a Magyarország ellen indított kötelezettségszegési eljárásokról – szögezte le brüsszeli sajtótájékoztatóján a testület szóvivője.

Pia Ahrenkilde Hansen elmondta, hogy a vita a februárban, határidőre beérkezett magyar válaszok jogi elemzésén alapult.

A bizottság a kezdetektől fogva „szigorúan jogi és objektív alapon” kívánja tartani a kötelezettségszegési eljárások ügyét – fogalmazott. 

Hangoztatta, hogy az uniós végrehajtó testület álláspontja szerint a problémák rendezésében jelentős előrelépések történtek, de „aggodalmak sora továbbra is nyitva maradt”.

A bizottság reményei szerint a két fél közti együttműködéssel hamarosan ezek is megoldhatók – emelte ki a szóvivő.

Az Európai Bizottság szerdai ülésén döntött arról, hogy két témában – az adatvédelmi hatóság függetlensége és a bírói tevékenység felső korhatára tekintetében – folytatja Magyarország ellen a gyorsított kötelezettségszegési eljárást, a központi bank függetlenségét illetően pedig további tájékoztatást kér a magyar kormánytól.

A szóvivő hangsúlyozta: a testület tovább dolgozik Magyarországgal közösen azon, hogy a magyar szabályozás teljes összhangban legyen az uniós joggal. 

Leszögezte azt is: nincs okuk azt feltételezni, hogy a most induló második szakaszban a magyar válaszok – az elsőhöz hasonlóan – ne érkeznének majd meg időben.

A testület ezúttal ismét egyhónapos határidőt határozott meg a válaszokra.

Ahrenkilde Hansen megerősítette azt is: reményeik szerint minden probléma rendeződik még az előtt, hogy az eljárások harmadik szakaszába kellene lépniük, azaz a brüsszeli bizottság az Európai Bírósághoz fordulna. Az uniós tapasztalat szerint a kötelezettségszegési eljárások 95 százalékában még ez előtt megoldás születik – emlékeztetett.

Megismételte azt is, hogy a jogsértési procedúra nem számít ritkaságnak az EU-ban, hiszen a 27 tagország ellen összesen ezer körüli ilyen eljárás zajlik folyamatosan.

Egy kérdésre válaszolva a bizottsági szóvivő megerősítette, hogy a testület foglalkozott a magyar médiaszabályozás ügyével is, amellyel kapcsolatban – a kötelezettségszegési eljárásokkal párhuzamosan – szintén folytatódott a levélváltás a két fél között. Mint mondta azonban, e területen a szerdai áttekintés után nem tud újabb érdemi fejleményről beszámolni.

Forrás: mti

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top