Close

Mások élete

2012 a változások éve, mégis sok olyan dolog van, amelyben nem számít az idő. Ahogy mondják, szerelemben és háborúban mindent szabad, de a halálban is? A fejlett világ tele van két lábon járó haldoklókkal. Lelki haldoklás ez, amely a fogyasztásra épülő világfelfogás szülötte.

A 21. század az agresszió és a hanyatlás százada, amelyben reklámok hirdetik, hogy csak Te számítasz, de valójában nem te, hanem a pénztárcád. Légy egyedi, de ne merj különbözni, ne merj Gondolkodni, mert a kreativitásod és az álmaid szárnyát hamar letörik.

A Te kezedben van a fegyver, nem számítanak mások. Vagy te lősz, vagy téged lőnek. Farkastörvény, küzdelem. A gyengék kihullanak és menekülnek. Apátiába süllyednek, érzelmileg beszűkülnek, depressziósok lesznek. Egyenes út az öngyilkosság felé.

„Egy ember halála tragédia, milliók halála statisztika.” Bár Sztálinnak tulajdonított a mondás, mégis igaz. Nem értékes az élet, ha az a mások élete. Nem igényel odafigyelést, törődést. Az öngyilkossági adatok számok maradnak, amíg nem vesszük őket komolyan. Sajnos nem találtam adatot arra vonatkozóan, hogy hány befejezetlen öngyilkosság történt az elmúlt időszakban Magyarországon.

Lehet, hogy nincs is ilyen statisztika? A pszichiátriai osztályok a megmondhatói. Gyógyszerek, kezelés, aztán mehet haza a páciens, ugyanabba a világba, amelyből menekülni vágyott. Nem, ez nem az egészségügy hibája, hanem a tiéd és az enyém. Mert nem vagyunk ott, amikor szükség lenne ránk, mert túlságosan el vagyunk foglalva a saját életünkkel, amelybe nem férnek bele mások. Nem foghatjuk mindenkinek a kezét, de nem fogjuk meg azokét sem, akikét megtehetnénk. Eleged van a világból? Depis vagy? Nagyon fáj? Te mondod ezt másoknak vagy te hallgatod? Ha te mondod, kiálts, hogy meghallják mások. Ha hallgatod, hallgasd! Néha nem is kell mondanunk semmit, csak hallgatni. A csendből születik minden tökéletes gondolat.

Befejezetlen öngyilkosság – így hívják azt a kísérletet, amely nem sikerült. Hívják még segélykiáltásnak, figyelemfelhívásnak is, de el kell jutni idáig? A depresszió néma kiáltás, amely nem a fülünket, hanem a szívünket célozza meg. Te figyelsz rá? Vagy csak az a fontos, amire felhívja figyelmedet a statisztika? A depresszió gyógyítható, de nemcsak gyógyszerekkel, hanem odafigyeléssel és törődéssel. Ne vegyük félvállról a depressziót, a búskomorságot. „Amíg beszélsz, addig élsz.” Hagyjuk, hogy aki beszélni akar, beszéljen, nekünk pedig legyen türelmünk végighallgatni. Hogy a kísérlet és az élet befejezetlen maradjon, a mások élete pedig a magunké. „Ne kérdezd, hogy kiért szól a harang. Érted szól!”

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top