Close

Az Európa Tanács jelentéstevői utaznak a héten Magyarországra

Kétnapos tájékozódó körutat tesz Magyarországon csütörtökön és pénteken az Európa Tanács (ET) két jelentéstevője, hogy áttekintse az elmúlt időszak magyar jogalkotási folyamatát, azon belül egyebek közt azt, hogy a médiajogi szabályozás mennyire egyeztethető össze a nemzetközi demokratikus normákkal – jelentette be hétfőn hivatalosan a strasbourgi székhelyű összeurópai intézmény sajtóirodája.

Kerstin Lundgren svéd liberális és Jana Fischerová cseh konzervatív képviselő tavaly egyszer már járt Magyarországon, akkor az alkotmányozást tanulmányozták. Mostani újabb utazásukra januárban kaptak megbízást az ET parlamenti közgyűlésétől.

Az Európa Tanács a kontinens 47 országát fogja össze, az Európai Uniótól teljesen független, különálló intézmény. Fő feladata, hogy előmozdítsa a demokrácia, az emberi jogok és a jogállamiság érvényesülését. Ennek érdekében számos átfogó egyezményt dolgozott ki. Egyik szerve, a tagállamok összesen 318 nemzeti parlamenti képviselőjéből álló parlamenti közgyűlés. E testület nem csupán a két jelentéstevőt bízta meg a magyarországi tájékozódással, hanem az ET mellett működő független jogi szakértői testületnél, a Velencei Bizottságnál is kezdeményezte több magyar törvényről szakvélemény készítését.

Thornbjorn Jagland, az ET norvég főtitkára a múlt hónapban Martonyi János magyar külügyminiszterrel való levélváltása során meg is állapodott abban, hogy a Velencei Bizottság áttekint több magyar sarkalatos törvényt, valamint azt a módosítási tervezetet, amely a médiatörvényhez készül, miután a magyar alkotmánybíróság tavaly decemberben alkotmányellenesnek minősítette a jelenleg hatályos törvény egyes rendelkezéseit.

Lundgren és Fischerová a tervek szerint találkozik Budapesten az Országgyűlés elnökével, az Alkotmánybíróság elnökével, valamint pártok, emberi jogi szervezetek, médiaintézmények, illetve a Központi Választás Bizottság képviselőivel.

Forrás: mti

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top