Close

Tárki: valamelyest csökkent a kormánypártok előnye

Bár januárban is folytatódott a Fidesz-KDNP támogatottságának csökkenése, jelenleg is a kormánypártokra szavaznának a legtöbben egy most vasárnapi választáson – derül ki a Tárki legfrissebb felméréséből

Nem történt lényegi változás a pártok támogatottsága terén, így az előző havi állapotok befagyása eredményeképp folyamatosan csökkenő mértékben, de továbbra is vezet a FIDESZ-KDNP, ugyanakkor minden második választópolgár továbbra sem tudja vagy nem árulja el, hogy kire szavazna – derül ki a Tárki friss felméréséből.
Az elmúlt egy hónapban nem változott sem a FIDESZ-KDNP támogatottsága, sem pedig az MSZP-é. Decemberben a kormánypártokat a teljes népesség 19 százaléka, januárban pedig 18 százaléka választotta volna egy épp esedékes parlamenti választáson, míg a szocialisták szavazótábora decemberben 12 százalék, januárban pedig 11 százalék. Azok aránya sem változott, akikről nem tudjuk, kire szavaznának: decemberben a választópolgárok 51százaléka, januárban pedig 50 százalék bizonytalan vagy nem árulja el pártválasztását. A pártválasztók körében sem történtek jelentős mértékű elmozdulások: a kormánypártok támogatottsága a decemberi 40 százalékról januárra 37 százalékra, míg az MSZP-szavazók részesedése 25 százalékról 23 százalékra csökkent.
A másik két parlamenti párt támogatottsága terén is hasonló mértékű változások történtek. Lényegében nem változott a Jobbik támogatottsága sem a teljes népességen belül (december: 10 százalék, január 11százalék), sem pedig a pártválasztók között (december: 22 százalék, január 23 százalék). Az LMP szavazótábora a teljes népességen belül decemberben és januárban egyaránt 4 százalék, míg a pártválasztók körében 8 százalékról 9 százalékra változott.
A parlamenten kívüli Demokratikus Koalíció is megőrizte támogatottságát: a teljes népességen belül decemberben és januárban is 2-2 százalék, a pártválasztók között pedig 4-4 százalék a párt szimpatizánsainak aránya.
Az 1000 fő megkérdezésén alapuló, a 18 éves és idősebb lakosságot életkor, nem, iskolai végzettség és lakóhely szerint reprezentáló kutatást az elmúlt egy hónapban végezték el.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top