Close

Jankovics Marcell még nem látott grafikái a Forrás Galériában

Jankovics Marcell Kossuth-díjas grafikusművész új tárlatán először lesz látható a Sebestyén Gyula Gesta Hungarorum című eposzához készült ötvendarabos sorozata; a kiállítás csütörtökön nyílik a Forrás Galériában.

A művész a Gesta Hungarorum mellett bemutatja az Arany János Toldi című elbeszélő költeményéhez készített grafikai sorozatát is, amely tusrajzokból áll.

Jankovics Marcell az MTI-nek elmondta: a Toldi tizenkét énekét és az előhangot illusztrálta, emellett készített tizenhárom iniciálét, vagyis díszített kezdő betűket, „mert úgy írta meg Arany, hogy kívánkoztak hozzá a csillagjegyek képei”.

„Az Ég a napmelegtől… kezdetű sor első betűjébe, az É-be oroszlánt rajzoltam. A sorozat színvilágát a fekete, fehér és arany tónusok adják, mintegy heroikus színben tüntetem fel a főhőst, Toldi Miklóst” – fejtette ki a művész. Arany János Toldija 2010-ben jelent meg Jankovics Marcell rajzaival a Méry Ratio Kiadónál.

A grafikus másik sorozatát Sebestyén Gyula munkája ihlette: a kötet 1925-ben jelent meg Gesta Hungarorum – A magyar hősmondák öt könyve címmel, témája a magyarok története, elő- és őstörténete a világ teremtésétől Trianonig.

A kötet csak részben történelem, főleg mítosz és monda: Jankovics Marcell a történethez igazodva, annak szellemében készítette el képeit, amelyek erőteljesek, mozgalmasak, élettel telítettek. Ebben az egységben komplex világot alkot szó és kép, megjelenítve az ősmagyar mitológiát.

Jankovics Marcell elmondta, hogy az anyag a Tihanyi Apátságban volt kiállítva és most először lesz látható Budapesten. A művész reméli, hogy a mintegy ötven rajzzal illusztrált kötet hamarosan megjelenik a szombathelyi Faludy Ferenc Alapítvány gondozásában. Hozzátette: a Forrás Galériában a hetven műtárgy mellett más mesekönyveinek illusztrációiból is látható lesz tizenöt-húsz rajza.

A kiállítás, amelyet Orosz István Kossuth-díjas grafikus nyit meg csütörtökön, február 22-ig látható.

Forrás: MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top