Close

Komló – energiatakarékosság

EZERNÉL IS TÖBB LÁMPATEST CSERÉJÉT HAJTOTTA VÉGRE KOMLÓ VÁROSA.
A BERUHÁZÁST POLICS JÓZSEF POLGÁRMESTER AVATTA FEL ÜNNEPÉLYES KERETEK KÖZÖTT.

Komló Város Önkormányzata az energiatudatosság jegyében cselekedett, amikor a testület arról döntött, hogy a város közvilágítását új alapokra helyezi. Olyan megoldást kerestek, amely a meglévő, elavult berendezések helyett, korszerűbb, modern technológiát alkalmaz, így javítja a lakóközösség komfortérzetét és jelentős energia megtakarítást tesz lehetővé. Szempont volt, hogy a beruházás ne terhelje plusz költségekkel a települést.
Első lépésként az Önkormányzat tárgyalásokat folytatott az E.ON-nal a versenypiaci energiaellátás feltételeiről, melynek eredményeként a Város megtakarítást tudott elérni, melyet a tervezett korszerűsítési beruházás egy részére tudott fordítani.

Második lépésként az önkormányzat több céget felkért, hogy tegyenek javaslatot a lehetséges technológiai megoldásokra, becsüljék meg egy esetleges rekonstrukció költségeit, és vizsgálják meg annak finanszírozhatóságát. A korszerűsítés I. ütemét jelentő lámpatest cserével szemben a következők voltak a főbb elvárások:

1.) A városban található 859 db higanygőz fényforrású lámpatest kiválltása mindenképpen történjen meg, mert ezek a berendezések a legpazarlóbbak és legelavultabbak. Nagy a villamos energia fogyasztásuk és hatalmas a fentartási költségük, valamint a vonatkozó EU-s direktívák is előírják a cseréjüket.

2.) Ezen felül 182 db elavult, 35W-os nagynyomású nátrium fényforrású lámpatest cseréje halaszthatatlan, mert megbízhatatlanságuk miatt drága a karbantrtásuk, ráadásul több helyen olyan útszakaszokat világítanak meg, ahol a beépített teljesítményt növelni kell, a megfelelő megvilágítási szint eléréséhez

3.) A beépítésre kerülő lámpatestek a legkorszerűbb technológiát képviseljék, amihez illeszthető lesz a később megvalósulásra kerülő 2. ütemben végrehajtandó, még megmaradt 1197 db lámpatest cseréje.

A terveket a VILLPLAN Kft. a megrendelő igényei szerint elkészítette és engedélyeztette. A kivitelezési munkát – közbeszerzési eljárás keretein belül – a GREP Zrt., az E.ON Energiahatékonysági Program hivatalos partnere nyerte el. A beruházás bruttó értéke 93.075.000 Ft, melyet a város 5 év alatt, havi egyenlő részletben fizet meg a GREP Zrt-nek. Erre az energia megtakarításból, és az üzemeltetési költségek csökkenéséből keletkező mintegy 24 millió Ft-os éves megtakarítás nyújt fedezetet.
A GREP Zrt. a kivitelezésben partnercégeire, az E.ON csoport tagjára, az EH-SZER Kft-re és a SIMO-VILL Kft-re támaszkodott, lámpatest beszállítónak pedig a Tungsram-Schréder Zrt-t választotta. A kivitelezési munka során beépítésre került 836 db LED- fényforrással szerelt modern és energiatakarékos ARESA LED típusú lámpatest, amely magyar mérnökök által fejlesztett technológiát alkalmaz, és a vállalat pilisszentiváni gyárában, speciális gyártási körülmények között készül. Ezek a lámpák a lakóövezeti utcák megvilágítását biztosítják. Ezenfelül felszerelésre került 212 db, Cosmopolis fémhalogén fényforrással szerelt ugyancsak hazai gyártású energiatakarékos EVOLO2 lámpatest, amelyek a gyűjtő utak és a gyalogátkelőhelyek megvilágítását biztosítják.

A projekt pozitív hatásai miatt, a város már most megkezdi a II. ütem előkészítését, amely hasonló megtakarítási lehetőségeket rejthet magában.
Bízunk benne, hogy sok település követi majd Komló úttörő példáját, ahol a teljes lámpatestállomány 47%-ának – túlnyomó többségében higany és nátriumlámpák – cseréjével, a cserélt állományra vetítve 69%-os energia megtakarítást értek el, ami 273.240 kWh fogyasztás csökkenést eredményezett, és ezzel az éves CO2 kibocsátás is sikerült 150.282 kg–mal csökkenteni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top